Energi

Beräkningar: Superbillig elfaktura i januari

Regeringens elrabatt ger superlåga månadsräkningar i norr. Foto: JOHAN HALLNÄS/TT

Regeringen gödslar med elrabatter. Men faktum är att elpriset i den norra halvan av landet är betydligt lägre än för ett år sedan. Januarinotan blir för en norrländsk storförbrukare rekordbillig. Själva elpriset landar på minus 50 öre när staten griper in, visar TT:s preliminära beräkningar.

Publicerad

I januari i fjol kostade norrländsk elektricitet på elbörsen Nordpool 45 öre per kWh. I år, med bara några få dagar kvar av månaden, landar snittpriset för januari på runt 30 öre kWh.

Med regeringens föreslagna elrabatt på 2 000 kronor för den som förbrukar 2 000 kWh under en månad hamnar den totala januariräkningen för en norrlänning på 675 kronor, inklusive nätavgift, elskatt (reducerad för hushåll boende i norr) och moms. Eftersom bara nätavgiften inklusive elskatten (enligt en schablonberäkning), som båda är oberoende av elpriset, kostar cirka 2 000 kronor för storförbrukaren kan man konstatera att själva elpriset blir kraftigt negativt, omkring minus 50 öre, när statens tillfälliga subvention räknas med.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här