Bästa sättet återvinna litiumjonbatterier

2016-09-06 12:11  
Innehållet i litiumjonbatterier ska anävndas vid nytillverkning. Foto: K. Selsam-Geißler, Fraunhofer ISC

New-Bat är ett nystartat projekt för att utveckla en säker och billig metod för att återvinna värdefullt material ur gamla litiumjonbatterier, och använda dem vid nytillverkning.

Det är tyska forskningsministeriet BMBF som satsar 1,6 miljoner euro på att hitta återvinningsteknik som gör det möjligt att återanvända så mycket material som möjligt från uttjänta litiumjonbatterier.

Med traditionella metallurgiska återvinningsmetoder utvinns ur batterier idag nickel, kobolt och mangan. Men det skulle vara mer värdefullt om litium-metalloxid och olika kolföreningar också kunde återvinnas.

Vid Fraunhoferinstitutet IWKS arbetar man med en ny metod som går ut på att återvinna allt material i litumjonbatterier.  Man sönderdelar innehållet i batteriet med tryckvågor som skapas genom elektriska urladdningar mot materialet som först lagts i vattenbad.

Med metoden är det möjligt att skilja kompositmaterial i sin beståndsdelar. Materialblandningar som finns i katod, anod, elektrolyt, separatorer och batterikammare kan därmed skiljas åt. Man använder metoder som arbetar med fysikaliska egenskaper som kornstorlekar och täthet, liksom kemisk separation.

Arbetssättet är energieffektivt eftersom det i motsats till metallurgiska processer inte kräver höga temperaturer, och är användbart för såväl restprodukter vid tillverkning som för återvinning av använda batterier.

Material som används i batteriets elektroder åldras vid användningen, så det är viktigt att kvaliteten på det återvunna materialet testas noga så att kvaliteten kan hållas uppe. I en speciell lågtemperaturprocess som utvecklats vid Fraunhofer ISC kan oönskade ämnen som förstör kristallstrukturen avlägsnas.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt