Avtal på gång om konstgjord vindkraftsö

2017-03-08 16:19  
Foto: Pixabay

Nederländska företaget ska bygga en ö i Nordsjön för att driva havsbaserad vindkraft.

(Artikeln har uppdaterats)

En konstgjord ö, 15 gånger så stor som Gamla stan i Stockholm, som förser 80 miljoner människor med el. Det projektet har nederländska Tennet och danska Energinet nu enats om att driva.

Den statliga nederländska elnätsoperatören Tennet meddelar att ett avtal ska skrivas under i Bryssel om två veckor. Även tyska intressen är inblandade. Fler samarbetspartner sökes, så även aktörer i Storbritannien, Sverige och Norge är tänkbara.

Den konstgjorda ön ska konstrueras vid Doggers bankar, ett stort sandbanksområde ungefär mitt emellan engelska ostkusten, Norges sydvästspets, Jylland och Nederländerna. Den ska bli sex kvadratkilometer stor.

Ön ska sedan utgöra central för ett stort antal havsbaserade vindmöllor i området. Tanken är att elen kan distribueras via ledningar som går ut till kringliggande länder likt ekrar på ett cykelhjul.

Vindkraftsbranschen jublar.

– Det är ett spännande initiativ, som jag med glädje följer, säger Jan Hylleberg, vd för branschföreningen Vindmølleindustrien, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Och Danmarks ansvarige minister lovar stöd.

– Jag ser väldigt stora möjligheter för utbyggnaden av havsvindmöllor i Nordsjön. Det är ett jättelikt område som många länder har ögonen på. Så ön kan bidra till att göra Nordsjön till ett havsvindkraftens Silicon Valley, säger energiministern Lars Christian Lilleholt (Venstre) enligt Ritzau.

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt