Energi

Återvunnen julgran blir till el eller biokol

Nä nu ryker granen! Foto: Charlotte Brunzell / All Over Press
Nä nu ryker granen! Foto: Charlotte Brunzell / All Over Press

Snart är helgerna över och den barrande julgranen ska ut. Rätt återvunnen ger den el som räcker för att köra fyra fulla tvättmaskiner.

Publicerad

Drygt 3 miljoner av Sveriges 4,5 miljoner hushåll köper sig en färsk gran till jul. Det visar statistik från Skogssverige. Men snart ska julen dansas ut och julgranen kastas ut. Men inte ordagrant, det är olagligt och kan ge böter. I stället är det återvinning som gäller. Görs det på rätt sätt har granen fortfarande julvärme att ge; antingen i form av fjärrvärme eller el.

Om alla kasserade granar eldas i värmeverk skulle de kunna värma 1 200 villor under ett helt år. En enda gran ger el nog att köra fyra maskiner tvätt, uppger Stockholm Vatten på sin hemsida.

Julgranar räknas som grovavfall. De ska antingen klippas ner och lämnas i flerfamiljhusens grovsoprum eller läggas hela på särskilda uppsamlingsplatser som kommunen anger på sin webbplats. Granarna kan också lämnas till återvinningscentralerna eller mobila varianter i din kommun. Där flisas julgranarna till så kallad grönflis och används som bränsle för att värma upp bostäder. I Stockholm testas i år att göra biokol av de granar som lämnas in till återvinningscentralerna.

Vid återvinningsstationer för förpackningar som glas, metall, tidningar och kläder hör granen däremot inte hemma.

Många kommuner tar till diverse knep för att öka återvinningen. Dit hör Solna kommun utanför Stockholm där en påse frukt lämnas i utbyte till dem som lämnar granen på torget helgen efter Tjugondag Knut. Andra erbjuder gratis hämtning av granarna.

Tidningen Hem och Hyra tipsar om ytterligare ett (men jobbigt) knep: stycka granen i småbitar, förpacka den i plastpåsar och släng hela rasket i hushållssoporna.

Gilla Ny Teknik på Facebook