Energi
Återvunna kläder blir nya igen
Stockholm (TT). Sedan starten av återvinning av kläder för ett år sedan har totalt 5 000 ton kläder samlats in. En liten del av dem, framför allt naturfiber som bomull, kan återvinnas och bli nya kläder.
– Vi har hittat sätt att använda bomullsfiber i våra plagg. Vi har gjort denimplagg där 20 procent av fibren är från återvunna plagg. Tyvärr lyckades vi inte uppnå kvalitetskraven med en högre andel än så, säger Helena Helmersson, hållbarhetschef på H&M.
I H&M:s mer hållbara kollektion, Conscious Collection, kommer materialen bland annat från återvunna plastflaskor och läder från svenska ekologiska köttkor.
H&M, som ofta får kritik för att inte göra mer för de låga lönerna i textilbranschen, satte i fjol ett nytt mål om att 850 000 textilarbetare 2018 ska betalas skäliga löner, som går att leva på. Men målet omfattar cirka 60 procent av bolagets produktion och inte alla arbetare. H&M säger inte heller vad man ser som en skälig lönenivå i de olika länderna.
Textilarbetarna i Kambodja och Bangladesh, två av H&M:s största tillverkningsländer, är längst ifrån att klara sig på sin lön i dag, enligt H&M, som för ett par år sedan undersökte vad som är skäliga löner i länder där företaget har tillverkning. Fjolåret präglades av protester i de båda länderna och minimilönerna har nu höjts, men vad det har inneburit för de anställda leverantörererna säger bolaget ingenting om.
Enligt Tola Moeun på människorättsorganisationen CLEC i Kambodja har det inte blivit bättre för arbetarna sedan minimilönen höjdes.
– Högre inflation har ökat levnadsomkostnaderna för arbetarna, samtidigt som lönerna fortfarande är låga, säger han till Sveriges Radios Ekot.
H&M skulle kunna göra mer redan i dag för att leverantörerna ska betala högre löner, tycker Tola Moeun.
– Det finns en lag i Kambodja om att arbetarna inte får betalas mindre än 100 dollar i månaden, men det finns ingen lag som förbjuder högre löner än så, säger Tola Moeun till Ekot.