Energi

Andreas Olsson: Jag är bara snål

Andreas Olsson låter solcellerna på tomten ladda det stora batterilagret på 15 kWh och vacuumrören värma elementen och varmvattnet. Foto: Andreas Olsson
Andreas Olsson låter solcellerna på tomten ladda det stora batterilagret på 15 kWh och vacuumrören värma elementen och varmvattnet. Foto: Andreas Olsson
Andreas Olsson.
Andreas Olsson.

- Det är egentligen inte miljöengagemanget som driver mig att installera egen el utan ren snålhet. En plånboksfråga. Jag vill inte betala elräkningar helt enkelt.

Publicerad

Det säger Andreas Olsson som bor i ett 1800-talshus utanför Kristianstad.

Han är inte ens inkopplad på elnätet utan låter solcellerna på tomten ladda det stora batterilagret på 15 kWh och vacuumrören värma elementen och varmvattnet.

- När jag köpte huset för några år sedan ville elbolaget ha 55 000  kronor för att koppla upp mig mot nätet. Aldrig i livet sa jag och började bygga min en egen anläggning, säger Andreas Olsson till Ny Teknik.

Han var först ut rapportera in sina installationer till Ny Tekniks egel el-upprop. Solcellerna står på träställningar på tomten, totalt 1,8 kW och en årsproduktion på cirka 1 650 kilowattimmar. Det gör honom självförsörjande på el.

- Jag har en generator om det skulle krisa, men det har det aldrig gjort. Batterierna laddas kontinuerligt och jag har aldrig legat under 70 procents laddning på batterierna, säger Andreas Olsson.

Till vardags är han utvecklingsingenjör på företaget Egen El och har kundansvaret för södra Sverige.

Han har blivit lite av en kändis sedan han byggt en solcellsinstallation åt SVT-meteorologen Helen Tronstad, ett projekt som filmades och sändes i tv.

Nästa projekt i huset utanför Kristianstad blir att göra el av värme från kaminen.

- Jag har fått tag i billiga peltierelement från Kina och tänkte göra el och varmvatten i den vedeldade köksspisen. Jag har köpt 30 stycken element och har inte betalat mer än 14-15 kronor styck, säger han till Ny Teknik.