Energi
Analytiker: Oljepriset stoppar Shell i Arktis
Huvudorsaken till att Shell slutar leta efter olja i Alaska är att oljepriset är lågt. Det säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Norge.
Shell meddelade under måndagen att borrningarna efter olja i Alaska ska avbrytas. I ett pressmeddelande angavs att mängden olja och gas som har hittats inte är tillräckligt stor för att fortsätta med provborrningarna.
Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Norge, är inte särskilt förvånad.
- Shell har inte funnit olja, och oljepriset är lågt. Det är huvudorsakerna till att man inte kommer att testa mer. Intjäningspotentialen är osäker med de låga oljepriserna, det har varit en utmaning länge i takt med att kostnaderna har ökat. Så dessa dyra projekt väljer man att dra sig ur, säger hon.
Situationen skapar en osäkerhet även för andra bolag som intresserar sig för oljeborrning i Arktis.
- Det gör nog att fler vill vänta i dag. Det skapar en viss skepsis om potentialen där, i varje fall med dagens oljepriser. Oljebolagen kommer att titta på andra områden, Iran är spännande, där vet man att kostnaderna är lägre, säger hon.
Enligt Thina Saltvedt kan kostnaderna för att ta upp olja i Arktis ligga mellan 55 och 100 dollar per fat, medan siffran för Iran ligger närmare 10-12 dollar per fat.
Orsakerna är flera. I Arktis måste utvinningen till stora delar göras i havet, där isflak kan ställa till problem och det tuffa klimatet kan innebära att produktion bara kan pågå under vissa delar av året.
Shells borrningar i Arktis har kritiserats hårt av miljörörelsen, men under lång tid har Shell försvarat verksamheten. Måndagens besked kom därför som en överraskning för många.
- Beslutet har nog suttit långt inne. De var nära produktionsstart, kommenterar Thina Saltvedt.
Ska beslutet ses som en seger för miljörörelsen?
- Beslutet är självklart positivt för miljöaspekterna, men huvudorsaken har inte med miljön utan med oljepriset att göra, säger Thina Saltvedt.
Det ryska bolaget Gazproms oljeutvinning i Prizlomniya i Arktis, som kom igång 2013, kommer sannolikt inte att påverkas av att Shell drar sig ut ur området.
- När ett projekt är igång stoppar man det inte, kommenterar Thina Saltvedt.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!