Energi
Åmål bjuder på Stirlingfest
I kväll bjuder kommunalrådet i Åmål på fest för att fira den nya industrietableringen – en fabrik för Stirlingmotorer och solkraftverk. I morgon rullar långtradarna in med fabriken i containrar.
Kommunalrådet Kurt Svensson håller presskonferens på måndagseftermiddagen och på kvällen blir det fest – men först ett föredrag av entreprenören Lars Linde om tekniken att göra solkraftverk med Stirlingmotor som elgenerator.
På tisdagen kommer tre fullastade långtradare med en hel Stirlingmotorfabrik nedpackad i lådor och containrar och tv har förvarnat att man vill filma ankomsten.
Det är produktionsutrustning och motorer från det tyska företaget Solo Kleinmotoren som nu blir får en ny hemvist i den dalsländska metropolen Åmål.
Är allting klart att köra igång nu Lars Linde?
- Ja vi har fått in merparten av kapitalet på 25 miljoner i den första omgången. Det räcker för att få igång produktionen i lokaler som vi hyr av kommunen. Vi räknar med att göra 30 stycken Stirlingmotorer i år.
Men det skulle ju bli en stor fabrik med uppemot tusen anställda?
- Ja men det är nästa steg. Inom ett halvår planerar vi för en större emission på 200 miljoner kronor för att bygga en större fabrik som om fyra år ska ha kommit upp i en produktion av 15.000 solkraftverk per år – 15.000 Stirlingmotorer och 15.000 solparaboler av egen konstruktion.
Vet ni att det fungerar? Stirlingmotorer lär ju vara något av det svåraste man kan ge sig på.
- Vi har med oss Andreas Baumüller från Tyskland. Han har arbetat med Stirlingmotorutveckling i 20 år och är förmodligen den mest erfarne Stirlingmotorkonstruktören i dag.
- Det är han som står bakom den motor som vi nu ska tillverka. Det krävs inget mer utvecklingsarbete. Vi har 20 patent som skyddar vår motor.
Solparabolerna då?
- Det är ingengörsföretaget Gesab i Göteborg som tagit fram en konstruktion åt oss i ett helt nytt material. Det blir en mycket lättare och mer optimerad solfångare än vad som hittills finns. Du kokar kaffe på 1 minut med den.
Vem ska köpa solkraftverken och vad kostar elen?
- Vi ska sätta upp försöksanläggningar i flera solrika länder, bland annat Kuweit och Dubai. Vi ska också visa upp vår teknik för Ikea. Produktionskostnaden för utrustningen och för elen blir mycket låg, bara en femtedel av dagens priser.