Energi

ABB bygger ny

hvdc-station i Kina

Templet i Lingbao
Templet i Lingbao

ABB har tagit hem order värda nästan 50 miljoner kronor från State Grid Corporation of China (SGCC) för att leverera ventiler och komponenter till kontrollsystem i Lingbao, som ligger på gränsen mellan de båda provinserna Henan och Shanxi i centrala Kina.

Publicerad

- Näten i de båda provinserna är inte synkrona, men vår utrustning ska bland annat se till att det går att omvandla växelström till likström och vice versa, vilket ökar möjligheten att dela el mellan de två näten, säger Staffan Andersson, försäljningschef ABB Power Systems.

Projektet kommer att utvidga den befintliga asynkrona sammankopplingen vid HVDC-stationen (high-voltage, direct current eller högspänd likström) i Lingbao med ytterligare 750 MW.

I projektet kommer man att använda sex-tums tyristorer (krafthalvledare) som utvecklats i ett samarbete mellan ABB och Power Electronics Research Institute (PERI) i Xian.

MACH 2-kontrollutrustningen kommer att levereras från ABB och Sifang, ABB:s lokala partner för kontrollsystem till projektet.

Projektet beräknas vara i drift i december 2009.