Energi
24 gripna efter intrång på kärnkraftverk
Greenpeaceaktivister tog sig på onsdagsmorgonen in på Oskarshamnsområdet för att överlämna ett orange kuvert åt ett, i gruppens åsikt, för gammalt kärnkraftverk. Foto: Greenpeace
Flera personer har gripits i samband med en aktion mot kärnkraftverket i Oskarshamn.
Aktivisterna, som kommer från Greenpeace, tog sig in på området och upp på kärnkraftverkets tak tidigt i morse. Polisen tror sig nu ha gripit samtliga aktivister.
– 20 av dem har vi tagit inne på kärnkraftverkets område och de är misstänkta för grovt olaga intrång. Ytterligare fyra personer är frihetsberövade, misstänkta för medhjälp till olaga intrång, säger Lina Isaksson Funke, informationschef på polisen i Kalmar.
Polisen kommer under eftermiddagen och kvällen att genomföra en stor genomsökning av området för att försäkra sig om att ingen finns kvar. Insatsen har varit lugn och sansad, enligt polisen. Det finns inga rapporter om skadade personer.
– Det som är viktigt att komma ihåg är att själva reaktorsäkerheten aldrig varit hotad. Intrånget har gjorts på det som vi kallar bevakat område och som ligger närmast reaktorbyggnaden, säger Christer Sandström, enhetschef för kontroll och skydd på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Han utgår från att Oskarshamn redan själva analyserar om man kan göra förbättringar. Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar inte för det utan är tillsynsmyndighet.
Greenpeace har vid flera tillfällen tagit sig in på områden i anslutning till kärnkraftverk. Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, anser att det är ett bevis för att säkerhetsriskerna inte tas på tillräckligt allvar. Det var inga problem alls att ta sig in, hävdar hon.
– Säkerheten när det gäller yttre hot är fortfarande väldigt bristfällig. Nu har vi, som alltid, väldigt fredliga avsikter, men det är klart att det är väldigt oroande att det är så lätt att ta sig in. Om det hade varit någon med våldsamma avsikter hade det naturligtvis kunnat sluta illa.
Enligt Christer Sandström har skyddet på senare tid ökat med höga staket och bättre fordonskontroll.
– Vi fortsätter vårt arbete och det är en ständigt pågående process där vi ser över det fysiska skyddet och tar fram nya regelverk och föreskrifter, säger han och tillägger att myndigheten ser allvarligt på intrången.
Han säger att regeringen tidigare initierat två olika utredningar när det gäller kärnkraftverken. Den ena utredningen gäller det fysiska skyddet. Den andra utredningen gäller straffvärdet för att tränga sig in på skyddsobjektet.
– Det är en brottslig handling att tränga sig in på skyddsobjekt, i det här fallet ett kärnkraftverk. Men det viktiga är att reaktorsäkerheten aldrig har varit hotad.
Annika Jacobsson säger till TT att syftet med aktionen var att protestera mot att reaktorerna i Oskarshamn inte stängs.
– Vi har två av Europas äldsta reaktorer i Oskarshamn. Vi vet att åldrande reaktorer innebär väldigt allvarliga risker.
Symboliskt överlämnades ett pensionsbesked i form av ett orange kuvert till personal vid OKG.