Energi

168 timmars batteritid med svensk solcellsteknik från Exeger

Svensk teknik i hörlurar från JBL. Foto: JBL
Svensk teknik i hörlurar från JBL. Foto: JBL

Stort amerikanskt ljudbolag redo att lansera hörlurar med ”banbrytande material” från svenska Exeger.

Publicerad

Tio år efter starten har svenska Exegers solcellsteknik letat sig in i en kommersiell produkt. Det är tunga amerikanska ljudbolaget JBL som använder Exegers solceller i kommande hörlurarna Reflect Eternal. Solcellerna är placerade i hörlurarnas hjässband. Veckans Affärer var först med att rapportera det här.

”Trådlösa hörlurar med i princip obegränsad speltid, med kraften i nästa generations gröna teknik”, skriver JBL i marknadsföringen på egna hemsidan. ”JBL Reflect Eternal har blivit möjliga tack vare Exegers banbrytande material som omvandlar naturligt och artificiellt ljus till gratis och hållbar energi.”

Exeger har tidigare tagit plats på Ny Tekniks 33-listan som ett av Sveriges mest lovande startupbolag. Exeger tillverkar färgsensiterade solceller, som också kallas Grätzelsolceller.

Veckans Affärer skriver att Exeger värderas till 6 miljarder kronor. Japanska Softbank är en tung investerare i Exeger och har skjutit till omkring 200 miljoner kronor. Pensionsbolaget AMF har gått in med 277 miljoner kronor.

JBL – som ägs av Samsung – uppger att Exeger-hörlurarna ska kunna klara upp till 168 timmar mellan laddningarna. Det förutsätter dock att användaren är utomhus flera timmar per dag, och att ljuset är tillräckligt starkt. Hur mycket laddning hörlurarna får av artificiellt ljus inomhus framgår inte.