Energi

16 reaktorer vill starta i Japan

Den japanska kärnkraftsmyndigheten NRA ska arbeta snabbare för att nya reaktorer ska kunna starta i landet. 16 ansökningar om återstart väntar på besked.

Publicerad

Efter Fukushimakatastrofen 2011, då en jordbävning och tsunamivågor ödelade kärnkraftverket Daiichi, har bara två reaktorer kommit igång i Japan (Kansai Electric Power's Ohi 3 och Ohi 4).

Samtidigt har ansökningar om att få tillstånd att återstarta nio stängda verk lämnats in till Nuclear Regulation Authority, NRA, den japanska kärnkraftsmyndighet som bildades efter händelsen, uppger Nucnet News

Japan införde i somras nya tuffa säkerhetskrav på kärnkraftsverken, och NRA undersöker nu om reaktorerna uppfyller de nya standarderna. För att snabba på processen uppger myndigheten att man nästa månad ska upprätta en lista över de reaktorer som klarar kraven.

Därefter ska bland annat allmänheten och boende i närheten av reaktorerna få lämna synpunkter på om reaktorerna ska få starta igen.

De 16 som ansökt om att få dra igång igen är: Tomari 1, 2 och 3, Onagawa2; Kashiwazaki Kariwa 6 och 7; Takahama 3 och 4; Ohi3 och 4; Shimane 2; Ikata 3; Genkai 3 och 4; och Sendai 1 och 2.