Elbilar

Volvo-syskonet Zeekr får 100 mils räckvidd

Zeekr 001. Foto: Zeekr
Zeekr 001. Foto: Zeekr
Zeekr 009. Foto: Zeekr
Zeekr 009. Foto: Zeekr
Zeekr 009. Foto: Zeekr 009.
Zeekr 009. Foto: Zeekr 009.

Snabbladdning på tio minuter och 100 mils räckvidd. Kinesiska Catls senaste batterier utlovar enorm prestanda – nu har de avslöjat modellen som blir först med tekniken.

Publicerad

Tidigare i somras lanserade kinesiska batteritillverkaren Catl den tredje generationen av sina så kallade ”cell-to-pack-batterier”. Systemet levererar 255 Wh/kg, och ska enligt tillverkaren ha rekordhög volymeffektivitet på 72 procent.

Eldriven minibuss

Nu står det klart vilken bilmodell som blir först ut med att få använda de nya batterierna – och det blir Volvos koncernsyskon Zeekr 009. Modellen beskrivs som en ”eldriven yx-MPV med lång räckvidd”. MPV står för Multi Purpose Vehicle, och i fallet med Zeekr 009 rör det sig om en eldriven minibuss.

Kort efter denna kommer även modellen 001 begåvas med de nya batterierna. Den senare blir också den första massproducerade bilen med över 1000 km i officiell räckvidd, uppger Catl.

Modellen 009 är en MPV, men mycket mer än så är inte känt i dagsläget. 001 är en halvkombicoupe eller Shooting brake som en gång i tiden började sitt liv som ett Lync & Co-koncept. Bilen byggs på Geelykoncernens Sea-plattform, och finns både som bak- och fyrhjulsdriven.

Effektivare batterikylning

Tekniken ”cell-to-pack” är enkelt förklarat att hoppa över ett steg i batteriet. I stället för att sätta cellerna i moduler och sedan placera dessa i ett större pack – skippar man modulerna helt och hållet. Fördelarna är, enligt Catl, att man utnyttjar utrymmet mer effektivt, kan få till bättre övervakning och smartare kylning. Tekniken kan användas oavsett kemi, och batteritillverkaren utlovar litiumjonfosfatalternativ med över 160 Wh/kg och NCM-batterier med över 250 Wh/kg.

Ytterligare en intressant detalj med batterierna är att den uppgivna snabbladdningshastigheten 10-80 procent SOC (state-of-charge) ska gå att göra på tio minuter. Dock är det inte helt klarlagt om det är tiden för 100 mils-batterierna.

På väg till Sverige?

Att de nya batterierna kommer till Zeekr är intressant. Dels för att märket är syskon till Volvo och Polestar i den stora Geely-familjen, men även för att det kommer till Europa.

Enligt uppgifter får vi se Zeekr någon gång under 2023, och med tanke på koppling till de båda märkena i Göteborg – vore det förvånande om bilen inte lanseras i Sverige.