Elbilar

Volvo först ut – dundrar in Youtube i bilen

Youtube i bilarna och integration med smarta hem-system. Under teknikmässan CES avslöjar Volvo två efterlängtade nyheter.

Publicerad

När Volvo valde att skrota de egna försöken kring att utveckla infotainmentsystem och istället plocka in Googles Android-baserade system så pratade bolaget mycket om framtiden.

– Vi insåg att det var dött race, sa dåvarande utvecklingschefen Henrik Green, till Ny Teknik i samband med att samarbetet lanserades i XC40.

En av de saker man hade insett i styrelserummet på Hisingen var att förväntningarna på bilar har trissats upp långt bortom hästkrafter och läderinredning. Nej, tekniken bakom skärmen var minst lika viktig, och där ansåg Volvo att det inte skulle gå att hålla jämna steg med den övriga teknikindustrin.

Youtube på infotainmentskärmen i en Volvo C40. Foto: Volvo cars
Youtube på infotainmentskärmen i en Volvo C40. Foto: Volvo cars

Youtube på infotainmentskärmen

In kommer Google – och med dem kommer en hel armé av tredjepartsutvecklare som nu får en ny marknad att nå ut på.

Men hittills har det varit ganska skralt med utbud av appar för Volvo-förare. Dock kommer nu ett par riktigt efterlängtade alternativ ut. Det första är Youtube – och är så enkelt som att du kan nå streamingtjänsten via bilens infotainmentskärm. Tjänsten ska komma till alla Volvos med Google-systemet.

– Bilen är en fantastisk plats för att titta på video och lyssna på musik i, så jag skulle inte bli alltför förvånad om det här innebär att fler spenderar mer tid i sina Volvobilar – även när de inte ska åka någonstans, säger Henrik Green, som numera är produktchef på Volvo Cars.

Google smarta hem

Nyhet nummer två är att Volvo lanserar direktintegrering med Googles smarta hem-system. Det innebär att bilen kan hanteras som en del i det ekosystemet och att flera funktioner kan styras via Googles röstassistent.

Exempelvis kan man från bilen sätta igång belysning samt öppna garageporten. Eller åt andra hållet, man kan be Google att värma bilen när man sitter hemma och dricker kaffe.

På sikt så kommer fler funktioner att bli tillgängliga och Volvo anger att de har som mål, ”att introducera funktioner som kan hjälpa kunder att nå den fulla koldioxidreducerande potentialen med en elektrisk Volvo”. Exakt vad det innebär återstår att se, men att man nu har integrationen mot ett ekosystem som kan styra och distribuera energi på ett smart sätt ger absolut ett mervärde.

– Den här integrationen låter oss förbättra kundupplevelsen enormt eftersom den ger kunder möjligheten att enkelt och säkert sköta bilen, hemifrån eller på resa, genom alla enheter som har Google Assistant, säger Henrik Green.