Volkswagens budget-elbilar kan bli eget varumärke

2020-05-08 16:01  
Volkswagen Id.3, den som kallas för VW:s "folk-elbil”. Foto: Alexander Migl

Den planerade elbilen ska ha ett pris under 20 000 euro. ”Snålmodellen” kan ersätta de elektrifierade versionerna av Skoda Citigo, Seat Mii och VW Up. Nu spekuleras det kring om Volkswagens kommande flotta av elbilar samlas under ett eget varumärke.

När tillverkningen av ”folk-elbilen” ID.3. inleddes under slutet av 2019, så var det bara ett första steg i Volkswagens ambition att göra batteridriften tillgänglig för den breda massan. Redan till 2022 ska bolaget ha släppt 37 elbilar baserade på den nya MEB-plattformen, och efter ID.3 ska priset pressas ytterligare. 

Under 2019 flaggade koncernchefen Herbert Diess för projektet kallat "MEB Entry", som då var tänkt att ligga under Seat. Spanjorernas uppdrag var att tillverka en elbil med ett pris under 20 000 euro. Men nu rapporterar Green Car Reports att VW har tänkt om – projektet är flyttat tillbaka till moderbolaget.

Läs mer: Ny lösning ska minska elbilars behov av laddstopp

Den kommande bilen påstås ensam ersätta de elektrifierade versionerna av Skoda Citigo, Seat Mii och VW Up. Nu spekuleras det i om projektet eventuellt kan ge upphov till ett eget varumärke inom Volkswagen som rymmer den nya familjen elbilar. ”Snålmodellen” ska byggas på en kortad version av MEB-plattformen, och för att klara av den pressade budgeten måste ingenjörerna lyckas kapa kostnaderna med en tredjedel jämfört med ID.3. 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt