Elbilar

Test: VW Golf GTI Clubsport

En vuxenleksak med sköna vibrationer. Golf GTI Clubsport är en busbil som inte lämnar någon oberörd, framförallt inte på vintervägar.

Publicerad

En vuxenleksak med sköna vibrationer. Golf GTI Clubsport är en busbil som inte lämnar någon oberörd, framförallt inte på vintervägar.

2016 var det 40 år sedan ”rekordbilen” Volkswagen Golf såg dagens ljus. Det blev en omedelbar succé och etablerade sig som riktmärke för en klass som sedan dess burit modellens namn. För att fira detta jubileum, plockade Volkswagen fram en specialmodell av GTI och kallade den för Clubsport.

Utseendemässigt skiljer den sig från en vanlig GTI genom en nydesignad stötfångare, nya sidokjolar, ny bakre diffusor och istället för en liten spoiler på bakluckans överdel, en riktigt snygg vinge. Och för att ytterligare sticka ut så är den utrustad med 18” smidda lättmetallfälgar eller för en extra slant, 19” som på testbilen. De dubbla stora och kromade ändrören är pricken över i. GTI Clubsport är en riktigt läcker bil.

Interiört känner man igen sig från övriga GTI modeller. Den stora skillnaden är sportstolarna av skalmodell, dvs. formljuten plast på baksidan och med inslag av alcantara. Snygga och riktigt sköna med ett härligt stöd vid snabba kurvtagningar. Ratten är av racingtyp, klädd med mocka och med en röd markering ”klockan tolv”. Instrumentpanelen av svart pianolackerad typ. Snyggt när det är rent men visar damm och fingeravtryck alldeles för tydligt.

När jag hämtade bilen hos Volkswagen Sverige i Södertälje, sken solen och vägarna var torra och fina. Ett dygn senare hade kung Bore gjort sitt intåg och ställt hela testveckan inför en riktig utmaning. Med framhjulsdrift, 265 hk och 290 hk med 10 sekunder overboost vid kick-down acceleration, så fick min test en helt annan profil än vad jag hade räknat med.

Utrustad med breda odubbade lågprofildäck blir den annars kanontrevliga bilen en handfull, något som till och med rutinerade förare som jag uppfattade som stundtals besvärligt. VW Golf GTI Clubsport är en prestandabil som ber om att köras aktivt och verkligen kräver sin man eller kvinna, framförallt på vinterväglag. Kanske är det därför som Volkswagen inkluderar en heldags förarträning på Mantorp Park för alla som köper denna bil?

Låt mig först gå in på hur bilen uppförde sig innan snön och isen tog över våra vägar. Den är oerhört välbalanserad och där kraften är i det närmaste omedelbar. Den härliga 6-växlade DSG lådan med dubbelkoppling, opererar klanderfritt vid acceleration. Den extra boosten i samband med kick-down är påtaglig och skapar en något nervös känsla i ratten, något som är vanligt i framhjulsdrivna bilar. Bilen ligger riktigt skönt på krokiga vägar, även när man försöker provocera den. På torrt väglag är det en riktigt härlig bil, med andra ord.

Men säg den glädje som varar. Dagen efter jag hämtade bilen så hade förhållandena ändrats dramatiskt. Snö och is hade tagit över, något som den här typen av bil inte är riktigt bekväm med. Eftersom kraften i bilen framkallar hjulspinn på varje växel, gällde det att vara lätt på gasfoten. Vi snackar riktigt lätt! Vid minsta gaspådrag började antispinnlampan att desperat blinka. I rondeller var understyrningen så kraftig att jag fick smyga mig igenom dem. Hade bilen varit utrustad med riktiga dubbdäck och en mekanisk handbroms istället för snygga lågprofildäck och den trista elektroniska handbromsen, då hade jag i alla fall kunnat haft lite kul med bilen. Nu var det istället ett äventyr varje gång jag skulle köra den.

Om jag ska sammanfatta mina körupplevelser så är Golf GTI Clubsport en riktigt härlig bil på torrt väglag med ett härligt bett och ett skönt smällande ljud vid acceleration. Väghållningen är i toppklass och fjädringen väl avstämd. På vinterväglag är det en helt annan story. Då är det en svårhanterad bil som gör körningen rätt ansträngande och för de som inte har gått kursen på Mantorp Park, rent av farlig.

För de som verkligen vill utmana så finns det en ännu häftigare modell: Clubsport S. Det handlar om en 3-dörrars variant (snyggare i min mening) med hela 310 hk och skickar iväg bilen 0-100 km/h på 5,8 sekunder (6,3 sek för testbilen) och har en begränsad toppfart på 265 km/h (250 km/h för testbilen). Man har sänkt vikten till låga 1.360 kg, bl.a. genom att det inte finns något riktigt baksäte. Detta är en prestandabil som har varvrekordet framhjulsdrivna bilar på den legendariska Nürburgrings nordslinga, Die Grüne Hölle.

Men vill man ha en Clubsport S så ska man ha tur. Totat 400 tillverkas varav 100 går till den tyska marknaden och resten till övriga marknader. Bara en handfull bilar kommer till Sverige, så du får nog nöja dig med en ”vanlig” Clubsport och det är inte illa så länge det inte är vinterväglag.

Priset för en Golf GTI Clubsport börjar på 297.000 kr och väljer man DSG lådan så hamnar det på 311.500 kr för denna i grunden välutrustade ”busbil”. Som vanligt för tyska bilar så finns det en relativt gedigen tillvalslista som säkert de flesta köpare kommer att plocka ifrån. Testbilen var i princip fullutrustad, vilket gjorde att priset hamnade på 357.600 kr. Det enda som saknades var skinnklädsel för 18.200 kr och panoramaglastak för 9.800 kr. Istället var taket svart, vilket är ett tillval. Färgen på testbilen kallas Tornado Red och är en solid lack. Gillar man inte röda bilar så finns ytterligare fem lacker att välja på.