Elbilar

TEST: Volvo V90 T8 AWD TwinEngine - håller den?

Snygg kombi-bakdel som döljer ett...
...ganska litet och opraktiskt bagageutrymme.
Men det finns också smarta lastlösningar...
...och ett utrymme under golvet för kablarna.
Volvos förarmiljö känns igen i alla modeller numera. På gott och ont.
Det här är snyggt. Orreforskristall i växelspaken känns premium.
Men Sensus-systemet tar mycket fokus från körningen.

Laddhybrider är lite av det bästa av två världar, i alla fall om vi ska anpassa oss till de skatteregler som gäller för miljöbilar och då speciellt när bonus/malus träder i kraft efter första juli. Det kan mycket väl vara det enda som talar för Volvos laddhybrid.

Publicerad

Laddhybrider är lite av det bästa av två världar, i alla fall om vi ska anpassa oss till de skatteregler som gäller för miljöbilar och då speciellt när bonus/malus träder i kraft efter första juli. Det kan mycket väl vara det enda som talar för Volvos laddhybrid.

Först ut med T8 motorn var XC90 som inte kändes alltför imponerande jämfört med övriga motoralternativ. Sedan följde XC60 och inte heller den imponerade på andra plan än prestanda. Senast i raden är S/V90 som är den bekvämaste modellen. T8 AWD TwinEngine handlar om en T6-motor med 320 hk som man adderat en elmotor på 87 hk och 250 Nm vridmoment på bakaxeln och därigenom fått en för Volvo smått imponerande sammanlagd systemeffekt på 407 hk och 640 Nm vridmoment.

Men all denna kraft har även brister och då snackar vi inte prestandan som är riktigt bra, eller vad sägs om 0-100 km/h på 5 sekunder blankt? Nej, jag talar om räckvidden på det 10,4 kWh stora batteripaketet, som är större än Mercedes 350e på 6,2 kWh och BMW 530e på 9,2 kWh men som inte klarar längre körsträcka på ren el än 2-2,5 mil vid normal körning och 4 mil om man ”lägger ett ägg” under gaspedalen, fastän Volvo deklarerar 5 mil. Nej det håller inte, speciellt när bensinförbrukningen hamnar klart över 8 l/100 km när elen är slut.

V90 T8 har fyra körprogram och det är ett mindre än XC60/XC90 som även har ett Off Road-läge. De två SUV-alternativen är ett bättre val med laddhybrid om man är ute efter utrymmen. V90 har färre och mindre fack och trots att litiumjonbatteriet är placerat i kardantunneln för bättre viktbalans och orört bagageutrymme, tar det ändå utrymme från V90.

Det bästa miljövänliga Volvo-alternativet är därför XC60 T8 som har samma hybridsystem men även luftfjädring. Den är bekvämare, känns snabbare och är billigare än V90. Det adaptiva Four C-chassit i XC60 hanterar tjänstevikten på 2,1 ton betydligt bättre och känns mer balanserad vid hårdare körning på krokiga vägar.

Volvos fördel över Mercedes och BMW är att dessa konkurrenter inte erbjuder kombimodeller med laddhybrid-teknik. Men om jag skulle behöva välja en miljövänlig storlastare så skulle valet falla på antingen VW Passat Sportscombi GTE eller Kia Optima SW PHEV som båda är betydligt billigare, lastar mer och går snålare än Volvo V90.

Volvo har dock ett nytt laddhybrid-system på gång, med en trecylindig bensinare och elmotor monterad framför växellådan. Den kallas T5 Twin Engine och har en systemeffekt på 250 hk, vilket är helt i klass med t.ex. storsäljaren Passat GTE och borde bli betydligt prisvänligare. Med ett ingångspris på hela 614 900 kr (sedan 688 500 kr!!) och testbilens 803 560 kr (R-Design + massa godsaker), är Volvos laddhybrid alldeles för dyr!!! Sorry Volvo, men er prisstrategi håller inte i Sverige!

 

FOTO: Håkan Nilsson