Elbilar

TEST: Nya Nissan Qashqai är en facelift

Två luckor i golvet...
...går att flytta för...
...att bilda lasthållare.
1,6 liters bensinmotorn på 163 hk.

Nissan var faktiskt först med begreppet ”crossover” när modellen lanserades 2007. För tre år sedan gjordes en uppdatering och nu är det dags för ytterligare en uppdaterad version, men med samma motorprogram som föregångaren. Räcker detta?

Publicerad

Nissan var faktiskt först med begreppet ”crossover” när modellen lanserades 2007. För tre år sedan gjordes en uppdatering och nu är det dags för ytterligare en uppdaterad version, men med samma motorprogram som föregångaren. Räcker detta?

Den blev tidigt en populär modell tack vare sin något högre markfrigång, design och ett pris som tilltalade de svenska kunderna. Men det var ingen bil för de som önskade prestanda utan istället föredrog en bra bränsleekonomi. Kanske är det just därför att man inte brytt sig om att addera motorer med mera effekt utan istället valt att finjusterat befintliga drivlinor.

Nissan poängterar att man har lyssnat på sina kunder när man tog fram "nya" Nissan Qashqai, men det är inte ny bil utan en facelift. Med en snyggare front och bakdel, sportigare linjer som säkert kommer att tilltala en något bredare målgrupp, har man uppdaterat den populära föregångaren. Men vad är det egentligen som är nytt? Det är samma plattform som föregångaren. Samma mått…ja just ja…den har blivit 17 mm längre, men samma teknik som tidigare. Man kanske skulle ha lyssnat lite på oss motorjournalister också?

Här hittar vi fortfarande 1,6 liters dieseln på 130 hk och ett vridmoment på 320 Nm som går att få antingen med framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift och 6-växlad manuell låda eller en steglös CVT automatlåda som inte går att kombinera med fyrhjulsdrift. Bensinalternativet är på 1,6 liter, 163 hk och ett vridmoment på 240 Nm, vilket låter riktigt bra men som inte riktigt levererar den kraft som man kanske förväntar sig av det relativt höga hästkraftsantalet. Den finns dessutom bara som framhjulsdriven och med manuell låda, vilket känns lite märkligt.

De största förändringarna är alltså visuella och tittar vi på interiören så är det faktiskt ett riktigt lyft. Materialvalet är betydligt bättre, utformningen av instrumentpanelen snyggare och den nya greppvänliga ratten med trendigt avskalad nederkant, skapar en betydligt högre känsla av kvalitet än tidigare.

Nu finns digitalradio (DAB) navigationssystemet (standard fr.o.m. modellversion N-Connecta, tillval för Acenta) och har fått ett nytt mer app-liknande användargränssnitt. Men infotainmentsystemet känns ändå inte riktigt 2017. Liten och plottrig skärm som med sin vinkel gör den svår att läsa med öppet glastak, om man nu väljer till det. Väljer man toppversionen Tekna+, får man bl.a. ett Bose ljudsystem med 8 högtalare och subwoofer i bagageutrymmet.

Stolarnas nya utformning ger bra stöd för de flesta kroppsformer, men för någon över medellängd kan sittdynan verka lite obekväm. Bättre lutning av sittdynan och ställbart stöd för benen, hade inte skadat. Baksätet tillhör inte de största men ger godtagbar komfort för två vuxna. Ingen vuxen kan sitta bakom mina 197 cm men barn har inga problem.

Nya Nissan Qashqai är ingen storlastare men har en smart lösning där golvet går att ta loss och användas som avskiljare. Bra när man fraktar t.ex. matkassar. Bagageutrymmet sväljer dock endast 430 liter med baksätet uppfällt och 830 liter med det nedfällt (60/40). Positivt är att lastytan är i det närmaste platt med baksätet nedfällt. Här gäller takbox om familjen ska ge sig ut på semesterresa.

Vi erbjöds att testa tre modeller, 130 hk dieseln med antingen manuell eller automat och 163 hk bensinaren med 6-växlad manuell låda. Jag valde den senare med näst högsta utrustningsnivån Tekna. Det jag först reagerade på var den förbättrade ljudisoleringen som eliminerade en stor del av vägljudet. Förutom bättre isolering i bl.a. hjulhus så har man adderat tjockare sidorutor bak. Detta har gjort det riktigt behagligt vid långkörning.

När jag pressade bilen på de krokiga bergsvägarna söder om Wien, kändes bilen lite väl mjuk i sin chassiuppsättning. Den hade en tendens att niga lite väl mycket i kurvorna vilket bidrog till ett och annat däcktjut. Visserligen är inte bilen byggd för ”aktiv” körning, men ändå… Den raka motsatsen upplevde jag i centrala Wien när jag körde på gator med spårvagnsspår. Här blev varje liten ojämnhet övertydlig och det var ingen behaglig upplevelse.

Nissan Qashqai är utrustad med ett antal förarstöd- och säkerhetssystem som t.ex. en varning för korsande trafik när man backar ut från en parkeringsplats, autombroms med fotgängaravkänning och dödvinkelvarnare. Som tillval kan man få identifiering av vägskyltar, parkeringsassistans, 360 graders vy runt bilen och filbytesvarnare. På bilar med manuell växellåda finns det numera en automatisk broms i stillastående läge (Stand Still Assist, SSA) och (Hill Start Assist, HSA) vid start i uppförsbacke.

Den uppgraderade Nissan Qashqai är bättre än sin populära föregångare men det känns som om man utelämnat detaljer som kunde ha lyft modellen till en annan nivå. Det är en riktigt bra bil men drivlinan känns ändå lite gammal och valmöjligheten mellan manuell eller automat och kombinationen med fyrhjulsdrift lämnar en del att önska. Det som talar för Nissan Qashqai är priset som förmodligen kommer att hamna i samma härad som föregångaren. Inga priser är dock ännu offentliga.  

 

FOTO: Håkan Nilsson