Elbilar

Test: Kia Ceed Sportwagon

Vi har testat Kia Ceed Sportwagon för att se om den kan utmana i den tuffa Golf-klassen. Rejält lastutrymme och habil prestanda – utan att briljera.

Publicerad

Rejält lastutrymme och habil prestanda – utan att briljera. Vi har testat Kia Ceed Sportwagon för att se om den kan utmana i den tuffa Golf-klassen.

Kia har år för år klättrat på försäljningslistorna i Sverige. Både när det kommer till privatförsäljningen och även för tjänstebilar. Nu kommer storsäljaren Ceed i kombitappning, en given succé i vårt avlånga land... eller? Alla Tjänstebilar tog sig en tur i sydkoreanernas senaste skapelse.

Rent utseendemässigt har det hänt en hel del med den nya Ceed kombin. Den har blivit mindre kilformad och mer upprätt. Rent generellt skulle man kunna summera det hela med att den blivit mer modern i sin framtoning. Den nya designen innebär även att bilen har vuxit en hel del. Framtill har den förvisso blivit något kortare – men det har man tagit igen genom att förlänga bilen baktill.

Inuti har det även hänt en hel del, det ser modernt ut – men på ett väldigt traditionellt sett.

Här är det ”mekaniskt” som gäller. Den digitalisering man får med i standardutrustningen är en sjutumsskärm i mitten. I övrigt är det analogt och enkelt. Inte dåligt, men inte alls i samma härad som klassledarna. Även infotainmentsystemet är ok, det är väldigt lite lull-lull och här är man ganska ärlig från Kias håll om att många i dag vill använda Apple Carplay eller Android Auto. Därför har man lagt krutet på annat.

Väl ute på vägarna visar Ceeden upp en ganska trygg karaktär. Den känns helt ok i den vanliga lunken och även när det blir kurvigare. Men med det sagt, den är inte alls lika följsam som vissa av konkurrenterna och för de som kräver mer än att man bara ska åka med bakom ratten – så finns det bättre alternativ. Visst finns det en sport-knapp att trycka på för den som av outgrundlig anledning skulle vilja utmana sig lite. En tryckning på denna förändrar växlingslägena (om det är automat), motståndet i styrningen samt gasresponsen. Det här är en knapp som troligtvis lär damma igen i de flesta fall – men för de som vill väcka liv i lådan när det ska köras om på småvägar kan den vara användbar.

När det kommer till komfort är det som ovan nämnt... ok. Även om bilar i den här storleksklassen av förståeliga skäl inte kan konkurrera med större och dyrare bilar, så finns det bättre alternativ. Och när det är ojämnheter och hål, så blir man rejält påmind om detta. Bakdelen tenderar även till att agera resonanslåda så fort det durrar till.

Den motor som vi testar, en 1,4-liters bensinare, klarar utan problem att hålla ordning på det hela. Från stadskörning upp i motorvägsjastighet klarar den av att leverera helt ok. Vid start är det kanske inte den mest civiliserade av motorer, men i mellanregistret så levererar den utan att klaga och utan besvikelse.

Men en rejäl nedsida är bränsleförbrukning och utsläpp. Och det första som man kan säga är att det ”inte är bra”. Maskinen har en officiell förbrukning på 0,66 liter per mil och 127 gram Co2/km – siffror som är rejält mycket högre än vad konkurrenterna har. Lägg till att de i verklig körning är svårmatchade och vi klarade, tack vare rejält lång landsvägskörning, med näppe att hålla förbrukningen under 0,8 l/mil.

Så efter denna blandning av mellanmjölk och fickljummen entusiasm (samt en överanvändning av ordet ok) vad har då Kian på pluskontot? Dels ett attraktivt pris och dels ett rejält mycket större bagageutrymme än tidigare. Enligt Kia har tillökningen på 97 liter gjort att man nu är lastkung i klassen. Hela 625 liter ska man få in innan det är dags att fälla sätet. Och när man väl gjort det växer utrymmet till 1 694 liter. Förvisso lär en del av dessa litrar vara räknade under lastgolvet, men det är en imponerande siffra. Eller som en Kiarepresentant säger: ”Vi jämför oss inte med gamla Volvo V70 – men den hade ju lastutrymme på 560 liter”.

Så summerat: I klassen finns Ford Focus som satsat lite mer på körglädje, Skoda Octavia som är det mest praktiska alternativet, samt allround-mästaren Volkswagen Golf. Och här kommer kruxet att välja. Kia Ceed är absolut ett gott alternativ, dock är det inte bättre än ovan nämnda trio.

Men om prislappen är det som är det avgörande så har sydkoreanerna en habil bil att erbjuda.

Fakta Kia Ceed Sportwagon 1,4 T-GDI Automat

Motor: 1,4 liters bensinmotor

Effekt: 140 hästkrafter

Pris: 214 900,00 kr

Officiell förbrukning: 0,66 liter/mil

Förbrukning under testet: 0,78 liter/mil

Koldioxidutsläpp: 127 gram/km

Årsskatt: 2 984 kr