2004 kom den första generationen av Hyundais kompakt-SUV, Tucson som till andra generationen fick beteckningen ix35 och nu återigen fått första namnet tillbaka. Har man lite svårt att bestämma sig?
Hyundai Tucson är ett mäktigt lyft jämfört med föregångaren. Kvalitet, köregenskaper, säkerhet, utrymmen och komfort har fått sig en totalgenomgång. Nu är det en bil som med lätthet tar upp kampen med de allra bästa i klassen.
Den har en tuffare och samtidigt elegantare design jämfört med föregångaren. Med andra ord har den blivit riktigt snygg, något som påpekades av ett par grannar. Men det är inte bara på utsidan man märker förändringarna. Även interiört har Tucson fått en grundlig uppdatering.
Sköna stolar som är lätt att hitta en bekväm körställning i och som i testbilen även har ventilation, ren och snygg instrumentering, skön ratt med smarta kontroller för färddator, ljudanläggningen och farthållaren i kombination med logiska knappar för klimatanläggningen och ett lätthanterat infotainmentsystem. Kan inte bli så mycket bättre. Det som kanske drar ner intrycket en aning är den ”billiga” plasten runt infotainmentskärmen som gott kunde haft ett annat material, men det är min högst personliga uppfattning.
Komforten i baksätet är även den mycket bra för två vuxna. Tack vare ett längre axelavstånd än föregångaren ix35, så är benutrymmet bättre. Det som drar ner betyget är den märkliga placeringen av mittenbältet. Det sitter i taket. Ett plus är att ryggstöden går att justera individuellt. Bagageutrymmet är även det riktigt rymligt. 513 liter får man plats med och det är i klass med Volvo XC60. Fäller man baksätet (60/40) så klarar den 1 503 liter. Fällningen av ryggstöden sker inifrån kupén och inte från bagageutrymmet, som annars vore mer logiskt.
Köregenskaperna och åkkomforten är även de klart bättre än ix35. Tucson kombinerar en skön känsla på motorvägen och en härlig styrrespons på krokiga småvägar. Fjädringskomforten är väl avvägd men ljudisoleringen kunde vara snäppet bättre. Visserligen var testbilen utrustad med 245/45 19” däck, men ändå..
Den fina 177 hk starka 1,6 liters bensinmotorn med turbo, svarade på gaspådrag utan att tveka. Till sin hjälp hade den en 7-stegad dubbelkopplingslåda som växlade mjukt så länge man inte valde att köra mer ”aktivt” då den istället växlade ner snabbt.
Fyrhjulsdriften driver 100% på framhjulen och fördelar blixtsnabbt 50% av kraften till bakhjulen vid behov. I farter upp till 40 km/h kan man spärra fyrhjulsdriften i 50/50 läge, något som är bra när man kör i terrängen eller ska starta vid halt väglag.
Hyundai Tucson är utrustad med fina förarstöds- och säkerhetsfunktioner som t.ex. autobroms, filbytesvarning, döda-vinkelvarning, och varning för korsande trafik bakom bilen när man backar. Här hittar vi också ett radar- och kamerabaserat system som kan detektera fotgängare i farter upp till 70 km/h och andra bilar ända upp till 180 km/h. Tyvärr ingår inte detta om man väljer lägsta utrustningsnivån Select.
Sammanfattning
Hyundai Tucson är ett klart lyft jämfört med föregångaren ix35. Det gäller i princip allt. Den är snygg, rymlig och välutrustad om man väljer någon av de större paketen. Kvaliteten samt köregenskaperna räds inte många i den växande kompakt-SUV klassen. Det här är en riktigt bra bil som tål att upptäckas.
Tucson kommer med fem olika motoralternativ; två bensinare och tre dieslar. Priset på en framhjulsdriven grundversion med 132 hk bensinmotor, startar på 199 900 kr. Testbilen var utrustad med utrustad med Premium-paketet och hamnade därför på 351 300 kr, men då har man det mesta man kan önska sig. (Här hittar du övriga varianter)
Testbilens tekniska data
1,6 liter 4-cylindrig bensinmotor med turbo som utvecklar 177 hk och ett vridmoment på 265 Nm. Det ger bilen en acceleration 0-100 km/h 9,1 sek och en toppfart på 201 km(h. Den blandade förbrukningen är 7,5 l/100 km och CO2-utsläppsvärdet är 175 g/km. Vikten är 1 539 kg och maximal släpvagnsvikt är 1 400 kg.
FOTO: Håkan Nilsson