ELBILAR

Tesla uppdaterar kameran – visar styrkan med OTA

Skillnaden i bild från kameror på en Tesla Model X med MW3. Före uppdatering till vänster, efter till höger
Skillnaden i bild från kameror på en Tesla Model X med MW3. Före uppdatering till vänster, efter till höger

Ett skolboksexempel på fördelarna med OTA. I sitt senaste släpp har Tesla lagt in en välkommen uppdatering som ger ägare mycket bättre kamerabild.

Publicerad Uppdaterad

För inte allt för länge sedan var bilen som bäst när den rullade av bandet i fabriken – och allt som hände efter var som ett sluttande plan mot skroten. Men så är inte fallet längre. OTA, eller fjärruppdateringar har tagit branschen med storm och ess i klassen är Tesla.

I sin senaste mjukvaruuppdatering har den amerikanska tillverkaren allt in en nätt kamerafix. Denna innebär att alla bilar med det som kallas hårdvara tre (HW3) får avsevärt mycket bättre ”mörkerseende”. 

Det här är välkommet eftersom bilden kameran hittills gett i lågljusförhållanden, enligt somliga varit rätt dålig. Där den dels varit något otydlig, men framförallt så har sidokamerorna gett en lila/sepiafärgad bild. Men inte längre. 

Överlag har kvaliteten blivit bättre och särskilt de sidoseende kamerorna levererar nu märkbart bättre bilder. Lite som en ”natt-och-dag-skillnad”.

Tesla bekräftade uppdateringen förra veckan och i ett inlägg på X har en användare lagt upp bilder på hur det såg ut före och efter.

Att Tesla medels mjukvara kan göra dessa uppdateringar skickar en viktig signal. Sedan tidigare har tillverkaren valt att satsa helt och hållet på sin kamerabaserade teknik. Det innebär att man förlitar sig helt och hållet på kameror för att leverera funktioner rörande körassistenter – på vägen mot målet ”total självkörningsförmåga”. 

I och med uppdateringen kan dessa kameror se bättre, men framförallt kan de samla in mer kvalitativ data.