ELBILAR

Tesla Supercharger fyller år – bjuder på laddning

Tesla V4 Supercharger i Narderwijk i Nederländerna
Tesla V4 Supercharger i Narderwijk i Nederländerna

För tio år sedan öppnade Tesla sin första Supercharger i Europa. För att fira det samt som ett avstamp mot nästa tio låter tillverkaren elbilsägare ladda gratis en dag – samt börjar rulla ut sina V4-laddare.

Man skulle lite fräckt kunna säga det att när Tesla den 29 augusti 2013 öppnade sina första laddstationer i Norge – så öppnades även det riktiga elbilskapitlet i Europa. Visst, det fanns eldrivna alternativ redan innan. Men det Tesla gjorde var något helt nytt.

När man nu firar tio år i Europa har mycket hänt, den första stationen har blivit till 1 000 och totalt innehåller det europeiska nätverket över 13 000 snabbladdare. 

Utöver att man är största operatör har Tesla även lyckats skaffa sig ett grundmurat rykte om pålitlighet. Där andra haft strul med trasiga laddare och buggig mjukvara – har Supercharger-laddarna funkat bra. Tesla skryter med att under fjolåret låg ”öppettiden” på laddarna på oerhörda 99,95 procent.

Öppnade för andra 2021

Sedan slutet av 2021 har delar av nätverket varit öppet för andra bilmärken och i dagsläget tar 660 stationer, motsvarande 70 procent av alla laddare, emot ”icke-Teslor.”

Gentilt från Tesla är att under jubileumsdagen låter de alla ladda utan kostnad på deras Superchargers fram till midnatt.

Utöver att fira tvåsiffrigt i Europa har Tesla även börjat rulla ut sina V4 Supercharger. Dessa är utvecklade för att bättre kunna hantera andra märken som inte har landporten på samma ställe. Därtill är de även utrustade med kortläsare för att svara upp mot nya krav om tillgänglighet.

När det kommer till laddeffekt är det samma som 250 kW som tidigare, dock är V4-laddarna hårdvaruförberedda för att kunna leverera mer. I skrivande stund finns de nya laddarna på sex stationer i Europa.