Elbilar

Tesla övervakar hur bra deras betatestare kör bil

Amerikanska myndigheter anser att namnet på Teslas mjukvara är missvisande. Foto: Ian Maddox
Amerikanska myndigheter anser att namnet på Teslas mjukvara är missvisande. Foto: Ian Maddox

De som vill testa betaversionen av Full Self-Driving måste underkasta sig att Tesla först granskar körstilen under en veckas tid.

Publicerad

Utöver att sköta körningen på motorväg klarar Teslas kommande mjukvara även av mindre gator i stadsmiljö, och att ta fordonet genom korsningar samt göra vänstersväng på landsväg.

Snart ska mjukvaran rullas ut, och under helgen kunde ägare anmäla att de vill testa betaversionen av Teslas Full Self-Driving.

Med den nya mjukvaran godtar de att biltillverkarens först får granska deras körstil under en veckas tid, och säkerställa så att de inte gör hetsiga svängar och inbromsningar, eller ligger för nära framförvarande fordon. Det skriver Washington Post.

Hittills har cirka 2 000 betatestare hunnit utvärderat tekniken, vilket i sig upprörde en del känslor. The National Highway Traffic Safety Administration har en utredning rullande om ett dussintal olyckor med Teslor där Autopilot-systemet har varit inkopplat.

Eftersom kravet är att föraren ständigt ska vara redo att ta över körningen så erbjuder Full Self-Driving autonomi på nivå 2. Nu vänder sig myndigheter mot att den nya mjukvaran faktiskt inte uppfyller kraven för att vara självkörande, vilket dock namnet antyder.

"Jag anser att deras produkt är missvisande och att den på det hela taget bidrar till ytterligare felanvändning och missbruk", säger National Transportation Safety Boards Jennifer Homendy till Washington Post.