Elbilar

Tesla når milstolpe – nu upp i 2 000 laddstationer

Totalt har Tesla nu 18 000 snabbladdare i sin laddinfrastruktur. Foto: Tesla
Totalt har Tesla nu 18 000 snabbladdare i sin laddinfrastruktur. Foto: Tesla

När Tesla 2012 började bygga laddinfrastruktur var det många i bilbranschen som skakade på huvudet. Nu, åtta år senare når tillverkaren en imponerande milstolpe – och få ifrågasätter numera värdet av satsningen.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Det senaste året har det kommit många nyheter om stora satsningar på laddinfrastruktur. Dels i form av olika allianser och samarbeten kring normalladdning, men även om utbyggnad av olika snabbladdarnätverk.

Det är onekligen positivt för elbilsutvecklingen att utbyggnaden av laddpunkter tagit rejäl fart. Men samtidigt som biltillverkarna försöker knyta laddmöjligheter för kunder till sig – finns det en som sitter på trumf: Tesla.

För till skillnad från Volvo, BMW eller Nissan som måste förlita sig på underleverantörer eller samarbeten – äger Tesla sitt eget nätverk för snabbladdare. Och nu har de nått en viktig milstolpe.

I ett meddelande berättar Tesla att de nu öppnat laddstation 2 000. Nätverket finns nu utbyggt i 41 länder och totalt har man 18 000 snabbladdare.

I Europa har man sedan den första Superchargern byggdes 2013 kommit upp i 527 laddstationer och totalt 5 037 laddare. I Sverige återfinns 40 av dessa stationer.

Det kan jämföras med konkurrenten Ionity (som ägs av Daimler, BMW, VW, Audi, Porsche, Ford samt Hyundai) som säger att de inom kort ska ha 400 laddstationer längs med Europas större vägar.

Nästa steg för Tesla är nu att uppdatera sina laddare till vad som benämns som V3 Superchargers, alltså teknik som innebär att maximala laddeffekten ökas till 250 kW.