ELBILAR

Tesla lanserar billigare versioner av Model X och Model S (men låser räckvidden med mjukvara)

Tesla Model X erbjuds nu i en enklare version kallad Standard Range. Men det är samma batteristorlek som i Long Range-versionen
Tesla Model X erbjuds nu i en enklare version kallad Standard Range. Men det är samma batteristorlek som i Long Range-versionen

Nya versioner med lägre pris och kortare räckvidd – trots samma batteri. Nu har Tesla lanserat ”strypta” versioner Model S och X.

Publicerad Uppdaterad

När Tesla lanserade den nya ”generationen” av Model S och X var det initialt i dess mess potenta form. Det var dubbla eller trippla elmotorer och väl tilltagna batterier. Nu breddar den amerikanska tillverkaren utbudet och erbjuder på hemmamarknaden vad de kallar för ”Standard Range” av båda modellerna.

Det innebär att de som vill kan spara 10 000 dollar och då får en enklare version av Model S eller X. En annan sak man får leva med är att räckvidden i de båda bilarna blir kortare. I stället för 405 miles/651 km i Model S Long Range får man nöja sig med 320 miles/515 km. I Model X är skillnaden att man ska komma 268 miles/433 km i stället för 348 miles/560 km.

På pappret har alltså de nya versionerna markant kortare räckvidd, men det beror inte på att det är ett mycket mindre batteri. Nej, batteripacket i Standard Range-bilarna är av samma storlek som det som sitter i de övriga – och som låsts med mjukvara. 

Tidigare har Tesla haft som strategi att låsa kapacitet i bilar som sedan kan köpas loss, eller som i vissa fall – låsas upp i nödfall. Tillverkaren har inte nämnt om det kan bli aktuellt i dessa instegsbilar – men möjligheten finns i varje fall.