ELBILAR

Tesla utreds: Styrningen sägs ha strejkat under färd

Model Y är Teslas crossover.
Model Y är Teslas crossover.

Amerikanska Tesla-ägare har larmat om att styrningen i deras Model 3 samt Model Y plötsligt slutade att lyda. Problemet kan beröra 280 000 fordon i USA.

Hittills har tolv Tesla-ägare i USA rapporterat om problem med styrningen under färd. Det skriver CNBC. Problemet sägs röra Model 3 samt Model Y, och nu utreds uppgifterna av amerikanska trafikmyndigheter. 

Gick inte att svänga

Fem av förarna hävdar att styrningen utan förvarning slutade att ge utslag, och i sju av fallen rör sig problemen om att servostyrningen lade ner, vilket gjorde det svårt att styra bilen. The Verge skriver om ett fall där den tappade servon innebar att bilen inte längre gick att svänga med, utan endast kunde köras rakt fram alternativt bakåt.

Model 3 är Teslas instegsmodell.
Model 3 är Teslas instegsmodell.

Enligt trafikmyndigheten NHTSA ska de påstådda problemen i ett av fallen ha lett till att föraren krockade sin bil. Det handlar om modellår 2022 av världens mest sålda bil under det första kvartalet, Model Y, samt Model 3, Teslas storsäljande instegsmodell. Enligt myndigheten skulle felet kunna omfatta 280 000 fordon på USA-marknaden.  

Utreds för andra problem

Det här är inte de enda Tesla-problemen som har landat hos myndigheten. Tidigare har NHTSA fått in 800 fall om bilar som plötsligt bromsar för osynliga hinder på vägen. Man utreder ett dussintal incidenter kring fordon som ska ha körts med Teslas förarstöd Autopilot och Full Self Driving. Det finns även rapporter om att ratten har lossnat under färd i Model Y.