Populärteknik

Super-elbilen Battista kommer med fem års fri laddning

Via Pininfarinas laddbox kan ägarna ladda hemma med upp till 22 kilowatt. Foto: Pininfarina
Via Pininfarinas laddbox kan ägarna ladda hemma med upp till 22 kilowatt. Foto: Pininfarina
Battista-ägarna får ladda gratis de första fem åren. Foto: Pininfarina
Battista-ägarna får ladda gratis de första fem åren. Foto: Pininfarina

Battista har 1 900 hk och toppar 350 km/h. Pininfarina tar cirka 20 miljoner kr för sin elbil, men då slänger de med fem års fri laddning.

Publicerad

Karossbyggaren Pininfarinas första supermodell under eget namn är en extrem elbil med 1 900 hästkrafter och ett vridmoment på 2 300 Nm. Det ger bilen en toppfart på 350 km/h och kapacitet för att avverka 0-100 km/h på två sekunder. 0-200 tar sex sekunder och 0-300 tolv sekunder.

Fyra elmotorer levererar sin kraft till respektive hjul, och Pininfarina stoltserar med att Battista har dubbelt så mycket kraft som en F1-bil. Av de planerade 150 exemplaren ska de första bilarna börja levereras senare under året, och nu har Pininfarina presenterat ett försäljningsgrepp för locka köparna som eventuellt tvekar. I köpet ingår fem års fri laddning. Det rapporterar Motor Authority.

För ändamålet har tillverkaren slagit sig samman med Chargepoint, som med sina 115 000 laddpunkter i Europa och Nordamerika har ett av världens största nätverk. Battista-ägarna kommer att kunna använda bilens nyckel för att få tillgång till laddningen, där all information finns inlagd i ett RFID-chip.

Under fem år sparar föraren förvisso in en del slantar, men med tanke på inköpspriset på cirka 20 miljoner kr så är det snarare smidigheten som lockar. Elbilen har ett batteripack på 120 kWh – fulladdat ska det ge en räckvidd på 50 mil, och att gå från 20- till 80 procents laddning sägs vara avklarat på 25 minuter med 180 kilowatt likström. Via Pininfarinas laddbox kan ägarna ladda hemma med upp till 22 kilowatt.