Elbilar

Polestar tar genväg in på börsen – värderas till 170 miljarder kronor

Polestar till Nasdaqbörsen i New York. Foto: TT
Polestar till Nasdaqbörsen i New York. Foto: TT

Elbilstillverkaren Polestar, med Volvo Cars som storägare, tar genvägen till Nasdaqbörsen i New York. Polestar värderas till motsvarande 170 miljarder kronor i en fusion med det börsnoterade förvärvsbolaget Gores Guggenheim.

Publicerad

I transaktionen skjuter Gores Guggenheim in 800 miljoner dollar i kontanter. Ovanpå det kommer 250 miljoner dollar från institutionella investerare, enligt ett pressmeddelande från Volvo Cars.

Volvo behåller 50 procent

Volvo Cars skjuter i sin tur till ytterligare 600 miljoner dollar och Polestar värderas till cirka 20 miljarder dollar i transaktionen. Volvo Cars kommer efter att affären genomförts att ha omkring 50 procent av aktierna, enligt pressmeddelandet.

"Volvo Cars är en stolt och stödjande aktieägare i Polestar, som vi grundade och har hjälpt att utvecklas sedan lanseringen som ett elbilsbolag 2017", skriver Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i en kommentar.

Volvo Cars tillägger att bolagets ambition att börsnoteras kvarstår och att förberedelserna inför detta fortgår enligt plan.

Bakom det så kallade spac-bolaget, en typ av börsnoterat förvärvsbolag, som erbjuder Polestar en genväg in på Nasdaqbörsen står miljardären Alec Gores och investmentbanken Guggenheim Partners.

Gores Guggenheim-aktien rusar uppåt i förhandeln på Nasdaqbörsen i New York efter det att transaktionen bekräftats av Volvo Cars.

Produktion i South Carolina

Bekräftelsen av transaktionen kommer sedan bland annat The Wall Street Journal rapporterat om uppgörelsen mellan Guggenheim Partners och Polestars ägare.

Polestar drog in 550 miljoner dollar i nytt kapital i våras och aviserade i somras att man planerar att börja tillverka en tredje bilmodell, Polestar 3, på en Volvofabrik i South Carolina, USA, nästa år.

Polestar har redan lanserat en hybridbil, som går under namnet Polestar 1, och en elbil kallad Polestar 2.