Elbilar

Polestar återkallar tusentals elbilar – igen

Polestar 2 återkallas - igen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Polestar 2 återkallas - igen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polestar återkallar närmare 4 600 fordon. Orsaken är fel på hårdvarukomponenter. Det är den andra stora återkallelsen på mindre än en månad.

Publicerad

På kort tid har Polestar nu återkallat sin första rena elbilsmodell Polestar 2 inte mindre än två gånger. På torsdagseftermiddagen kom beskedet att tusentals bilar av modellen återkallas på grund av hårdvarufel.

4 586 bilar återkallas på grund av ett fel i spänningsomvandlaren som omvandlar elenergin från batteriet så att den passar elmotorerna.

Martin Ölund, Sverigechef på Polestar, säger att felet i spänningsomvandlaren gör att bilen kan tappa kraft under färd, rapporterar Dagens Industri. Drygt 1 100 av bilarna finns i Sverige.

Polestar 2 har brister i kylsystemet

3 150 bilar återkallas på grund av ett annat hårdvarufel. Kylsystemets värmare, som värmer både batteri och kupé, har visat sig ha brister och måste bytas ut. Bristerna visar sig genom att värmaren skickar felmeddelanden till motorn och bilen kan inte startas, enligt DI. 870 av bilarna finns i Sverige.

Det tar cirka en dag på verkstad att få bilen fixad. I samband med besöket kommer samtliga bilar även att uppgraderas för att klara av trådlösa uppdateringar (OTA), vilket Polestar har sagt ska införas i början av nästa år.

I början av oktober, alltså för mindre än en månad sedan, återkallade Polestar drygt 2 200 bilar på grund av ett logikfel i en kontrollmodul för batteriet (BECM, Battery Energy Control Module), vilket kan leda till att bilen tappar kraft för framdrivning.