Elbilar

Polestar 2 försenas – leveransproblem efter coronapandemin

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

De första rena elbilen från Volvos dotterbolag Polestar kommer att levereras 4-5 veckor senare än beräknat.

Publicerad

Uppdatering: I en tidigare version av artikel stod felaktigt att leveranserna i Sverige skulle inledas i september eller oktober, vilket Dagens Industri rapporterade. Enligt Polestar sker första leveranserna istället i augusti, och förseningar på 4-5 veckor kan uppstå även på senare leveranser.

I juni skulle de första exemplaren av Volvos första rena elbil rulla i Sverige. Men på grund av coronakrisen skjuts leveranserna upp, rapporterar Dagens Industri.

Informationen ska ha gått ut till köpare under de senaste dagarna, och det nya beskedet är att bilar som skulle levererats i juni och juli nu istället når kunderna i augusti, säger Polestars kommunikationscher Brent Ellis till Ny Teknik.

– Det är logistikkedjan med att frakta bilarna från Kina som nu under coronapandemin visat sig ta längre tid, säger Polestars kommunikationschef Brent Ellis till DI.

Även bilar med ett senare leveransdatum har påverkats av förseningarna. Ny Teknik har fått mejl från läsare som uppger att deras leveranser i augusti nu skjutits upp till oktober eller september. Polestar meddelar att det i nuläget rör sig om en försening på 4-5 veckor.

Bilarna tillverkas vid Geelys fabrik i kinesiska Luqiao som drivs av Volvo Cars. Själva produktionen ska enligt Polestar gå som planerat, men att transportera de färdiga bilarna till Europa tar längre tid än normalt.

– Det är först nu som det har blivit tydligt att processen att skeppa bilarna tar längre tid. Det handlar om förseningar i att frakta till hamnarna, tullprocedurer med mera. På många ställen är det lägre bemanning på grund av coronaviruset och det påverkar oss, säger Brent Ellis till DI.