Elbilar

Norge har fått en batteribytarstation – Nios första utanför Kina

Nios batteribytesstation. Foto: Skärmbild Nio
Nios batteribytesstation. Foto: Skärmbild Nio

Norge är den första utländska marknaden för kinesiska Nio. Nu kan de norska Nio-ägarna få elbilens batteri utbytt på fem minuter. 

Publicerad

Lösningen med snabbt utbytbara batterier var ett tidigt teknikspår, innan elbilarnas räckvidd kunde matcha förbränningsmotorerna. Men kinesiska Nio har blivit vid sin läst, och i hemlandet har de nu hunnit bygga 700 batteribytarstationer.

Under den förra hösten tog de klivet in i Norge, som den första marknaden utanför Kina – och nu har biltillverkaren öppnat sin första batteribytarstation i landet, rapporterar Teknisk Ukeblad.

Stationen kom i ett platt paket från Kina. Den har placerats i sydöstra Norge, vid E18 i Liers kommun, mellan Oslo och Drammen. Stationen har plats för 13 batterier, och det ska bara ta fem minuter att få sitt gamla batteri utbytt mot ett färskt med 90 procents laddning.

Tolv byten i timmen

Vid maxeffekt sägs det ta en dryg halvtimme att fylla ett batteri så att det är redo att gå vidare till en ny elbil. Stationen klarar tolv byten i timmen – men beroende på hur många bilister som använder faciliteterna samtidigt kan laddningen ske med 20 till 60 kW.

Stationen har i dag strömförsörjning från elnätet med 400 kW, men egentligen ligger kravet på 650 kW – och en uppgradering anges vara på gång. Likaså tänker man komplettera de batterier på 100 kWh som accepteras i dag med alternativ på 150 kWh såväl som snålare 75 kWh.

Batteribytet ingår i ett leasingavtal som bilägarna tecknar när de köper sin Nio. Enligt Teknisk Ukeblad uppger Nios Norge-chef att 95 procent av köparna har ett sådant avtal.

Totalt tänker Nio öppna 20 norska stationer under året, bland annat i Oslo och Lillehammer. Vårt grannland är en god plats att starta på, för vid Nios etablering var 77 procent av Norges nyregistrerade bilar helt eldrivna – vilket gör det till en rekordmarknad ur ett globalt perspektiv.