Elbilar

Musk: Snart testar Tesla självkörande bilar i Europa

Tessla Model 3. Snart dags för självkörande bilar i Europa? Foto: David Zalubowski/AP/TT
Tessla Model 3. Snart dags för självkörande bilar i Europa? Foto: David Zalubowski/AP/TT

Ett viktigt steg framåt mot en ”självkörande” framtid. Nu har Elon Musk avslöjat att man ämnar lansera beta-versionen av ”total självkörningsförmåga” i Europa.

Publicerad

Det har länge pratats om den självkörande bilen. Tesla har varit en av de mest prominenta i diskussionen, och inte minst förgrundsfiguren Elon Musk. Redan 2015 förutspådde han att deras bilar skulle ha förmågan 2018.

Som synes har den tidpunkten kommit och gått utan att spådomen föll in. Dock har man tagit tydliga steg framåt.

Sedan 2020 har Tesla testat funktionen ”Full Self-Driving” I USA och strax över 10 000 förare agerar betatestare. Men i år ska det broderas ut rejält och under mars började tillverkaren även testa i Kanada – och snart är det dags för den här sidan av Atlanten.

För i ett twittersvar i en diskussion om huruvida funktionen skulle komma till Storbritannien svarar Elon Musk:

”FSD Beta borde bli tillgängligt i Europa för högertrafik i sommar. Vänstertrafik ett par månader senare. De här datumen beror på myndighetsgodkännande”.

Höga poäng i Teslas test

Det innebär att de som har en bil med tillägget total självkörningsförmåga (FSD, kostar 77 000 kr vid köpet) framöver kan ansöka om att få vara med. Dock är det inte bara att räcka upp handen. För att kvalificera sig in i beta-programmet måste förare ha en hög säkerhetspoäng i Teslas egna mätning, och sedan därefter bli utvald.

Det är inte heller känt vilka länder det kan bli aktuellt i till sommaren. Men med tanke på att vi går in i april nu – så lär det inte dröja allt för lång tid innan vi vet det. Om nu Elon Musks förutsägelse inte grusas av regelstrul.