Elbilar

Mercedes kopierar Tesla – ska bygga eget laddnätverk

Utöver sitt engagemang i Ionity, ska Mercedes bygga ett eget laddnätverk på sina huvudmarknader. Foto: Mercedes
Utöver sitt engagemang i Ionity, ska Mercedes bygga ett eget laddnätverk på sina huvudmarknader. Foto: Mercedes

Ett dedikerat globalt nätverk för laddning. Tyska Mercedes har utannonserat att de ska bygga 10 000 laddstationer – framförallt riktat mot egna kunder.

Publicerad

Man brukar säga att plagiering är höjden av smicker, och i sådant fall borde Tesla känna sig nöjda när Mercedes nu rakt av plankar tanken med Supercharger-nätverket.

För under CES-mässan gick tyskarna ut med nyheten att man, utöver sitt engagemang i Ionity, ska bygga ett eget laddnätverk på sina huvudmarknader.

”Vi vill inte stå och titta på och vänta på att det byggs. Därför bygger vi vårt egna globala laddnätverk”, sade svenske chefen Ola Källenius, vid utannonseringen.

Det här är ett eko från vad Elon Musk och Tesla sa 2012 när de lanserade Supercharger-nätverket.

400 laddparker i USA

Först ut kommer bygget i USA där Mercedes tillsammans med energibolaget MN8 ska bygga 400 laddparker med runt 2 500 snabbladdare. Det här räknas kosta runt en miljard dollar och enligt Ola Källenius ska det globala nätverket kosta under 10 miljoner dollar att få på plats.

Vidare sa Mercedes-chefen att uppbyggnaden av laddnätverket inte var beroende av subventioner och att det skulle vara lönsamt ”inom fem till sju år”.

En skillnad mot när Tesla lanserade sitt nätverk är att Mercedes-alternativet inte kommer vara helt låst till märket. Nej, även andra ska kunna ladda. Dock kommer de som rattar en Mercedes att få bättre priser samt möjligheter att boka laddare som förmåner.

När företaget lanserade sin första moderna elbil EQC var man väldigt tydlig med att eget laddnätverk likt Tesla inte var på kartan. Eller som man sa då ”vi har inte byggt bensinmackar, varför skulle vi bygga laddastationer nu?” Nu har man tydligen tänkt om.