Elbilar

Maxus lanserar elektrisk familjebil – utmanar ID Buzz

Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus

Ny plattform, upp till åtta sittplatser och 44 mils räckvidd. Maxus lanserar en ny elbil med vilken de hoppas attrahera familjer och taxiförare.

Publicerad

Kinesiska Maxus har sedan en tid tillbaka funnits i Sverige. Främst har man gjort avtryck i företagsvärden där deras eldrivna skåpbilar kapat åt sig andelar. När det kommer till privatmarknaden har man varit lite mer anonym och det är glest med modellerna Euiniq 5 och 6 på svenska vägar.

Nu hoppas man kunna göra större intryck. Detta med en modell som går under namnet Mifa 9. Modellbeteckningen kommer av att det är en bil byggd på den nya plattformen Maxus Intelligent Flexible Architecture (MIFA).

Modell 9 beskrivs som en stor familjebil med plats för upp till åtta personer.

Tittar vi på måtten är den verkligen stor. 527 centimeter lång är den vilket gör den en hel halvmeter längre än VW ID Buzz som kan sägas vara i samma klass. Vidare är bilen bredare, men lägre än Volkswagens alternativ.

Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus

Ännu så länge är inte alla fakta kring bilen kända, men drivlinan består av en 180 kW motor som driver fram. Denna är kopplad till ett batteri om 90 kWh netto vilket ska ge upp till 440 km räckvidd.

Med Mifa 9 vill Maxus ta ett beskedligt kliv mot exklusivare segment. De menar att interiören har många exklusiva detaljer och att teknik och underhållning ska vara i framkant. Märket säger att målet under utveckling varit att skapa en ”högteknologisk och lyxig atmosfär”. Ett exempel på det senare är att samtliga stolar i bilen erbjuds med eljustering, ventilation, värme och massage. Andra radens stolar går även att fälla individuellt och har justerbara benstöd som kan styras med en kontrollpanel i armstöden. Både andra- och tredje stolsraden är även skjutbara för att kunna maximera utrymme.

Biljätten SAIC bakom Maxus

Bakom Maxus står kinesiska biljätten SAIC, men i Sverige är det RSA som står för importen. Och de uppger att modellen lanseras i år och att de har en god tillgång på den.

– Vi ser fram emot att utöka vårt Maxus-sortiment med MIFA 9. Vi har ett stort antal bilar på ingång tack vare att moderbolaget SAIC Motors har en hög produktionskapacitet. MIFA 9 är en perfekt familjebil för dig som vill ha gott om plats samt har höga krav på utrustning och körkänsla. Detta är också en utmärkt bil för taxibranschen då du får cirka 60 mils räckvidd för stadskörning, säger Markus Lundevall, försäljningschef på Maxus Sverige, i ett uttalande

Maxus Mifa 9. Foto: Maxus
Maxus Mifa 9. Foto: Maxus

Exakt introduktion och till vilket pris man kan få sig ett stycke Maxus Mifa 9 är i skrivande stund inte officiellt.

Volkswagen ID Buzz, som får sägas vara en av konkurrenterna har ju på pappret sämre räckvidd och lägre motoreffekt. Därtill är den moderna folkabussen ännu så länge bara femsitig. Dessutom saknar den all form av klimatanläggning, sätesvärme/kyla/massage för passagerare i baksätet.

Fakta: Maxus Mifa 9

Pris: Icke officiellt

Drivlina: Elmotor, framhjulsdriven

Maxeffekt: 180 kW/ 245 hästkrafter

Maximalt vridmoment: 350 Nm

Batterikapacitet: 90 kWh

Räckvidd: 440 km

Ombordladdare: 11 kW

Längd: 5 270 mm

Bredd: 2 000 mm

Höjd: 1 840 mm