ELBILAR

Kolla – så här ser Kias nya jätte-elsuv ut

Kia EV9.
Kia EV9.

Den mest avancerade någonsin och en ”ny standard för eldrivna familjebilar”. Här är Kia EV9 som med sina sju säten blir en utmanare till Volvo EX90 och Mercedes EQS.

Nu har Kia ryckt skynket av sin EV9, en stor eldriven crossover som man under lång tid visat upp i olika konceptkläder. Modellen beskrivs som det nya flaggskeppet för tillverkaren och när Kia lanserar EV9 senare i år kommer den till marknaden som den största och mest avancerade som tillverkaren har att erbjuda i Sverige.

Precis som med övriga modeller baserade på E-GMP kommer EV9 med en elinfrastruktur på 800 volt, rejäl snabbladdningskapacitet och funktioner som V2L.

Kia EV9.
Kia EV9.
Kia EV9.
Kia EV9.
Kia EV9.
Kia EV9.
Kia EV9.
Kia EV9.

Alla fakta är ännu så länge inte officiella. Som batteristorlek, prestanda med mera. Däremot avslöjar Kia att man har som mål att bilen ska ha en räckvidd på 540 km och att det på sex minuters laddning ska ge 100 km räckvidd. Lite överslagsräkning på det och det innebär att bilen torde ha en kapacitet på runt 100 kWh. Något som även kommer – är en GT-version vilket innebär att man kan få en jättecrossover som har rejält med krut i lådan.

Kia mot effektiv aerodynamik

Övrigt i teknikväg som är känt är att bilen nu får full over the air-funktionalitet från start där man utöver uppdateringar även kommer att erbjuda så kallade ”feature on demand” för de kunder som vill låsa upp nya finesser.

Det vi dock får reda på nu är att designen är Kias senaste och ska visa på olika uttryck för element från naturen. Utseendemässigt är det skarpa linjer och stora släta ytor – vilket då ska ge effektiv aerodynamik.

Kia EV9 på insidan.
Kia EV9 på insidan.
Kia EV9 på insidan.
Kia EV9 på insidan.

Insidan av bilen är ren och avskalad och även om man känner igen en del från EV6 är det inte riktigt samma känsla här. En annan grej man får i 9:an är tre sätesrader – vilket innebär att man kan sitta upp till sju personer. Väljer man en sexsäteskonfiguration går stolarna på andra raden att vända bakåt – om man vill socialisera med de längst bak under ett laddstopp.

Vad en Kia EV9 kommer kosta återstår att se. Specifikationer och pris kommer senare i år och försäljningsstarten är satt till kvartal fyra i år.