Elbilar
Kina förbjuder Teslabilar i badort – oro för spioneri

I Kina har man infört ett tillfälligt förbud mot Teslas bilar i badorten Beidaihe. Detta under två månader då den kinesiska ledningen är på plats. Enligt uppgifter ligger oron för spionage bakom.
Fredagen den 1 juli infördes ett nytt tillfälligt förbud i Beidahe. Fram till den 1 september är samtliga Teslabilar förbjudna. Officiellt uppges inget skäl till det tillfälliga förbudet, men det sammanfaller med det kinesiska kommunistpartiets årliga sommarsamling. En företrädare för stadens trafikpolis säger till Reuters att beslutet rör "nationella angelägenheter".
Nyheten följer ett nytt mönster i landet. När den kinesiska presidenten Xi Jinping skulle på besök till staden Chengdu i början av juni – förbjöds alla Teslabilar från de centrala delarna. Och sedan i fjol är det förbjudet för dem att vara på kinesiska militäranläggningar – ett beslut som tagits efter det att man uttryckt oro för säkerheten, rapporterar Reuters. Detta då de amerikanska bilarna har flertalet kameror ombord.
I Kina är man väl medvetna om vad man kan åstadkomma med övervakning. Det moderna CCTV-nätverket är väl utbyggt och tekniken har använts både i Hongkong och mot uigurer. Därtill är det så pass utvecklat att man även kan identifiera personer via gångstil, inte bara genom ansiktsigenkänning.
Men varför Tesla? Flertalet andra tillverkare har kameror och sensorer kapabla till att övervaka sitt närområde. Ett skäl kan vara hur avancerat Teslas system är… samt att det är en amerikansk aktör.
Tog över 25 Tesla-bilar
Tesla är stolta över hur uppkopplade deras bilar är och att det här ger ägarna stora fördelar. Att sålda bilar även numera har loggat snudd på fem miljarder kilometer körda på autopilot är en styrka som hjälper företaget på vägen mot självkörning. Miljontals mil och trafiksituationer som alltså loggats med kameror och sensorer.
Och även om vd Elon Musk bedyrar att hans bilar inte ägnar sig åt spionverksamhet samt att man numera sparar all data från de kinesiska bilarna loakalt i landet – förefaller den kinesiska ledningen inte övertygad.
En rejäl törn kan man även ha fått tidigare i år då den tyska 19-åringen David Colombo gick ut och berättade att han lyckats ta över 25 Tesla-bilar världen över.
Att han lyckades är läskigt, men han tog även upp hur riskerna kan se ut om man drar det här steget längre – vilket lär fått mången säkerhetssamordnare att haja till.
”Tänk om en aktör såsom en internationell terroristorganisation får förmågan att hacka fordonen i officiell fordonskolonn transporterande VIP-personer såsom ministrar och statsöverhuvuden. Det kanske låter som något från en actionfilm, men om du tittar på utvecklingen och den publicerade forskningen när det gäller fordonssäkerhet – är det en absolut risk vi måste beakta. It-infrastrukturen i den tyska militära transportflottan hackades redan 2020 vilket visar att aktörer är intresserade i den här sektorn”, skriver han på Medium.
Förvisso är det här säkerhetshålet åtgärdat, men det belyser även problemet som moderna smarta fordon kommer med. Nämligen att datadelning inte är en bugg eller fel – det är själva grunden och nyckelfunktionen.