Elbilar

Kia visar EV9 – en glimt av kommande storsuven

Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia
Kia EV9. Foto: Kia

Ett nytt flaggskepp som ska ta Kia än längre in i premiumland. Nu har konceptet EV9 presenterats, en bil som ska ge en föraning av hur nästa storsuv ser ut.

Publicerad

Att koreanska Kia har premiumintentioner är tydligt med EV6. Den nya elbilen har både förmågor och en prislapp som innebär att man nu knackar på dörren till de finare salongerna. Och EV6 är bara början.

På bilmässan i Los Angeles visar Kia upp EV9, ett koncept som ska visa hur en elektrisk motsvarighet till Sorento skulle se ut. 

Storleksmässigt är bilen rejält tilltagen med snudd på fem meter i längd, över två meter bred samt nästan 1,80 meter hög. Vidare är hjulbasen på 3,1 meter. Sett i perspektiv är den bara något mindre än vad lde yxiga storsuvarna är.

Bottenplattan till bilen är Hyundaikoncernens E-GMP-plattform, alltså samma som EV6 och Hyundai Ioniq 5 bygger på.

Tekniken i Kia EV9

Rent tekniskt är det ganska svävande uppgifter som finns. Det är ju ändå ett koncept. Men här handlar det om dubbla motorer för fyrhjulsdrift samt tillräckligt med prestanda, batteri och räckvidd för att kunna agera förstabil.

Tittar man på utseendet känns det som ganska kantiga former. Lite förvånande, med tanke på att både konceptet och den färdiga EV6 är mycket mjukare. En annan sak som det återstår att se om det kommer följa med till produktion är dörrarna. På EV9-konceptet är de bakre dörrarna bakhängda och bilen har därmed ingen B-stolpe. Utställningsbilen har även solpaneler på motorhuven som ska ge lite extraenergi.

Interiören i bilen beskrivs som flexibel och Kia själva säger att den ska bjuda på kvaliteter liknande en förstaklass-lounge. Det senare bland annat tack vare ett rejält tilltaget panoramaglastak.

I övrigt är kupén väldigt avskalad med ganska ”konceptig” känsla. Dock så känner man igen skärmsättning från EV6.

Stirra ut i naturen med läget ”Enjoy”

Och så det där med att interiören ska vara flexibel? Jo, Kia anger att den har tre olika lägen. Ett för när man kör och två andra för när bilen står stilla. Av de senare är ”Pause”, ett läge där framstolarna snurras runt så att man på förstaraden kan interagera med de på tredje raden. Sätena mellan fälls då ner och bildar bord. 

Utöver pause-läget finns även ett kallat ”Enjoy”. Här vänds tredje sätesraden bakåt och bagageluckan öppnas – nu kan alla sitta och stirra ut i naturen.

EV9 visar Kias framtida toppmodell och är en bil vi kan förvänta oss först om några år. Med tiden räknar tillverkaren att ha broderat ut paletten med alternativ från EV1 upp till EV9.