Elbilar

Humble Motors hävdar att solcellerna ger elbilen nära tio mil

Med en vikt på 1 814 kg är One är 348 kg lättare än Plaid-versionen av Teslas Model S – som har samma kraft till sitt förfogande. Foto: Humle Motors
Med en vikt på 1 814 kg är One är 348 kg lättare än Plaid-versionen av Teslas Model S – som har samma kraft till sitt förfogande. Foto: Humle Motors
Foto: Humle Motors
Foto: Humle Motors

Humble Motors modell "One" får över tusen hästkrafter och en räckvidd på 804 km. Tillverkaren hävdar att solcellerna utanpå bilen ger upp till 96 kilometers körning.

Publicerad

Nedtyngda av sina batterier förbrukar elbilarna stora mängder energi – och med tanke på den begränsade yta som finns tillgänglig så kan solceller placerade på karossen rent logiskt ge en marginellt effekt på räckvidden. Men en rad tillverkare hävdar att så inte är fallet.

Den senaste i raden är Humble Motors. Bolaget grundades 2020, och bland människorna bakom uppstarten i Kalifornien finns Alexander Bogicevic, tidigare teknologie doktor vid Chalmers – som bland annat har en bakgrund på Ford. I teamet finns även personer som har jobbat för Ferrari och inom Formel 1.

Det hittills odeklarerade batteripacket i Humbles modell "One" backas upp av 7,4 kvadratmeter solceller utanpå bilen – och bolaget hävdar att solljuset dagligen ska kunna leverera en extra räckvidd på upp till 96 km, om förhållandena är de rätta. Det skriver Humble på sin hemsida. Även övriga påståenden kring bilens prestanda lovar mycket.

Suven väger 1 814 kg och har en räckvidd på 804 km. Det innebär att One är 348 kg lättare än Plaid-versionen av Teslas Model S – som har en räckvidd på 628 km. One matchar Plaid-versionens 1 020 hästkrafter.

Fler använder solceller som räckviddsförlängare

Bilen har plats för fyra personer och karossformen ger den drygt fem meter långa modellen en dragkoefficient på 0,25, vilket är nära vad Tesla Model 3 presterar. Enligt Inside EV:s är produktionen tänkt att dra igång 2024 med de första leveraserna 2025.

Även traditionella biltillverkare tittar på möjligheterna kring att använda solceller som räckviddsförlängare, exempelvis erbjuder Toyota solceller till taket på Prius, som ska ge upp till fem kilometer om dagen. Men flera uppstartsbolag erbjuder en större utdelning. Bland annat tyska Sono Motors vars elbil Scion är täckt av 248 solceller. Enligt företaget kan de som bäst ge en extra räckvidd på 245 km – dock med ett snitt på 112 km.

Holländska Lightyear har en modell med det bekanta namnet One, och elbilen täcks från strålkastarna till bakluckan av fem kvadratmeter med solceller. Enligt företaget ska de kunna leverera upp till tolv kilometers körning, under gynnsamma förhållanden.  

Det finns även lös teknik för de som vill hoppa på tåget. 2019 presenterade tyska Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ett färdigt biltak med högeffektiva monokristallina solceller. De lamineras mellan plastfilm och placeras mellan två välvda glastak. Lösningen ska leverera omkring 210 watt per kvadratmeter, vilket under soliga dagar sägs ge den genomsnittliga elbilen en extra räckvidd på tio km. Under ett års körning ska taket öka körsträckan med tio procent.