Energi
Fortum vill testa smart laddstolpe
Fortum granskar just nu den amerikanska laddstolpen Smartlet. Stolpen klarar inte bara av att fylla ditt batteri – den sköter också bokning, betalning och larmar om någon försöker stjäla din el.
Förutom Smartlet från Coulomb Technologies tittar Fortum även på laddstolpar från bland annat brittiska Electromotive och franska DBT.
Nästa steg blir att montera stationerna på olika håll i landet för att se hur de fungerar i praktiken. Det kan bli flera fabrikat som deltar i de testerna, men redan nu har det amerikanska företagets system för betalning, säkerhet och uppföljning väckt stort intresse hos Fortum.
-Det är smart uttänkt, säger Emilia Käck, som jobbar med utveckling av laddstationer hos Fortum.
För tillfället förhandlar Nils Dullum, Coulombs representant i Danmark, om leveranser av laddstolar till det som kallats världens mest ambitiösa elbilsprojekt, Edisonprojektet på danska Bornholm.
Där ska danska forskare experimentera med att ladda elbilar från vindkraftverk och sedan låta bilarna fungera som ”mellanlager”, som kan ge ström tillbaka till elnätet när turbinerna står stilla.
- Det kan bli ett av våra viktigaste projekt hittills, säger Nils Dullum.
De första offentliga laddstolparna från Coulomb monterades upp i San José och Santa Monica på USAs västkust förra sommaren. Nyligen sattes ytterligare tre stolpar upp utanför stadshuset i San Francisco.
I dag erbjuder Coulomb laddning med hushållsel. I USA innebär det 120 V och 60 Hz. I Sverige och Danmark är det 230 V och 50 Hz. Stolparna har uttag för både enfas och trefas.
För den som använder enfas innebär det i genomsnitt 4 timmars laddning upp till 80 procent av batteriets kapacitet och ytterligare 4 timmar för de sista 20 procenten.
Uppladdning via trefas halverar tiden, enligt Nils Dullum.
Än så länge betalar de amerikanska kunderna bara 90 kronor (9,95 dollar) i inträdesavgift för att få använda laddstolparna.
Men när stolparna börjar användas kommersiellt räknar Nils Dullum med att Coulomb kommer att införa nya betalningsmodeller.
-Bland de lösningar som diskuteras finns olika fasta månadsabonnemang, kompletterade med rörliga kostnader som styrs av vilken tid på dygnet man laddar och om elen kommer från förnybara energikällor, säger han.
(Uppdaterad korrigerad version)