Elbilar
Fordchefen: Mustang Mach-E ger vinst direkt
Mach-E. Foto: Ford
En produkt för att kapa utsläppssiffror – eller en kassako? Enligt Fords chef Jim Hackett är deras nya elbil Mach-E lönsam. Men han bortser samtidigt från en viktig sak.
Det går inte att säga annat än att de traditionella biltillverkarna har varit något försiktiga när det kommer till att investera i elbilsteknik.
För det är först nu, runt sju år efter de första serie-elbilarna kom, som vi på allvar börjar se ett större antal modeller komma ut.
Och ett av skälen till senfärdigheten brukar tillskrivas ekonomin. Elbilar måste subventioneras för att priset ska vara acceptabelt, och trots det är marginalerna för biltillverkarna dåliga.
Mach-E lanserades förra veckan
I söndags ryckte Ford skynket av sin första riktiga mass-elbil, Mach-E. Och enligt företagets chef, Jim Hackett, så är modellen inte bara den första i sitt slag, det är även en bil som omedelbart börjar bidra till kassan.
– Den kommer att ge positivt täckningsbidrag (engelska: contribution margin, reds, anm), det vill säga intäkter minus kostnader, redan från bil ett. Det kan överraska många eftersom elbilar historiskt sett inte tjänat in pengar, säger han i en intervju med Bloomberg.
Täckningsbidrag är ett företagsekonomiskt begrepp som innebär försäljningsintäkter, särintäkter, minus särkostnader. Fords kostnader för till exempel material, monteringspersonal och administration täcks alltså av försäljningspriset.
Utvecklingskostnader är inte inräknade
Däremot ingår inte kostnaderna för utveckling, vilket Jim Hackett påpekar i nästa andetag. Det är först när även utvecklingskostnaden, som kan uppgå till åtskilliga miljarder kronor, har betalats av, som elbilen blir verkligt vinstgivande, betonar han.
VW försäljningschef, Jürgen Stackmann, har vid flertalet tillfällen sagt att ID-familjen kommer att vara vinstgivande inom den första generationen, det vill säga fem till sju år.