Ford elektrifierar – lanserar flera hybrider

2019-04-04 11:40  

Amerikanska Ford har inte rosat marknaden när det kommer till elektrifiering – men nu ska det bli skillnad på det. Under eventet Go Electric visade biltillverkaren flera laddbara alternativ och hybrider.

För de som gillar Ford, men vill köra en hybrid, har det länge varit tunt. Förvisso finns modellen Mondeo som elhybrid, men i övrigt har det varit stiltje. Fram till nu. Under en upplevelse Ford kallade Go Electric i Amsterdam visade man upp ett helt batteri med nya modeller. Själv kallar tillverkaren det för en milstolpe, och det är bara att hålla med.

På evenemanget visades nya Kuga upp och den stora nyheten där är att bilen får tre elektrifierade alternativ. Dels handlar det om enklare mildhybridteknik där man kombinerar 48-voltsteknik med en dieselmotor. Därutöver kommer även en bensin-elhybrid – och en laddhybrid finnas med som alternativ vid lanseringen. Den sistnämnda har ett 14,4kWh-batteri vilket ska ge fem utsläppsfria mil och trycka ner den blandade förbrukningen till 0,12 liter/mil. Samtliga versioner kommer börja säljas under våren 2020. De som däremot vill ha en plug in kan slå till på minibussen Tourneo Custom. Även den ska klara upp till 50 kilometer på el.

Läs mer: Full laddning på Norges elbilsmarknad

Är du inne på mindre modeller så kommer Ford ha Fiesta och Focus med 48-voltsteknik. Från och med nästa år introducerar tillverkaren mildhybriddrivlinor i modellerna. Här kombinerar man en trecylindrig enlitersmotor med en remdriven startmotor/generator (BSIG). Vill du istället ha något rejälare så kommer Ford även att introducera suven Explorer i plugin-tappning.

Och här är det en treliters V6:a som tillsammans med en elektrisk motor och generator är god för 450 hästkrafter. Dessvärre är batterikapaciteten mindre än i Kugan (13,1 kWh) – detta i kombination med att bilen är större innebär att den utsläppsfria räckvidden tar stryk. Över 40 kilometer påstår Ford att den ska gå på el, det återstår dock att se hur nära den siffran man kommer. Orderböckerna för Explorern öppnas redan under våren, men leveransen av bilarna kommer ske först i början av 2020.

Utöver dessa avslöjade Ford även att det kommer ett helelektriskt alternativ. Detta i form av en Transit. Exakta data var inget man avslöjade, utan bolaget nöjde sig med att säga att bilen kommer 2021 och ska kunna tillgodose transportverksamheters behov på bästa sätt.

Felix Björklund

Mer om: Ford Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt