ELBILAR

El-skåpbilen från Helixx är gjord i plast och byggs ihop som lego

Steve Pegg, vd för Helixx
Steve Pegg, vd för Helixx

Framtagen för att vara enkel och billig att bygga. Helixx Cargo är skåpbilen som ska ta udden av produktionskostnaden genom att ”klicka” ihop karossen likt en lego-bil.

Publicerad Uppdaterad

Det finns åtskilliga exempel på bilmärken som visar en riktigt frän modell men som aldrig klarar att ta den hela vägen till produktion. Men några som inte tänker falla på det greppet är brittiska Helixx. Företaget har nu presenterat ett första exemplar av sin kompakta leveransbil och med denna vill de visa att deras produktionsmetod fungerar.

Sedan tidigare har företagets grundare, Steve Pegg, varit tydlig med att Helixx inte ska ses som en fordonstillverkare utan som en utvecklare. Bolaget ser inte sina fordon som en produkt – utan en process, säger de, och har tänkt att licensiera ut tekniken till partner världen över. 

Helixx Cargo testfordon
Helixx Cargo testfordon
Helixx Cargo testfordon
Helixx Cargo testfordon

Den produkt som nu har presenterats, Cargo, är det en enkel packåsna avsedd för trånga städer.

Karossen är helt byggd i återvunnen plast. Det innebär att man inte använder dyr och mer koldioxidintensivt material som stål. Hela karossen består av fem delar som man bara klickar ihop. Detta gör att hela produktionsprocessen förenklas enormt i och med att det inte krävs dyr utrustning eller för den delen lång uppträningstid för anställda. 

– Vi har utvecklat detta demonstrationsfordon för att visa och stresstesta den globala ”replikerbarheten” i vår digitala strategi. Fordonet representeras visuellt vad en licensierad hub kan producera efter bara 180 dagar från det att man initialt valde plats till dess att fordon rullar på gatorna, säger Steve Pegg i ett uttalande. 

Liten men rymlig

Tittar vi på specifikationerna på Cars är det framförallt packutrymmet som Helixx lyfter fram. Den har ett lastutrymme på 2 100 liter och klarar av 500 kg lastvikt. Själva utrymmet är 140 cm långt där den bakre dörren öppnar upp 110 cm.

Detaljerna om drivlinan är få. Företaget säger att fordonet får ett LFP-batteri ”designat för att ge 24 timmars oavbrutet användande”. 

Helixx Cargo testfordon
Helixx Cargo testfordon
Helixx Cargo testfordon
Helixx Cargo testfordon

Företaget ämnar även att erbjuda sina fordon på abonnemangsbas. Exakt pris vet vi inte i dag, men målet är att driftskostnaden ska ligga på runt 2,50 kr per timme. 

Nu ska Helixx visa upp sin Cargo och efterfrågar feedback från marknaden om vad som kan förbättrats. Efter det ska de första 100 fordonen byggas i pilotfabriken i Storbritannien innan de, samt en ny fabrik, ska skickas till Sydostasien.

Utöver Cargo har bolaget ytterligare tre karossalternativ. En pickup, en tuk-tuk samt en ”taxi” är planerade att vara lätta att addera i produktionen efter behov.