Elbilar

Då ska elbilen bara kräva laddning en gång om året

Enligt Lightyears vd Lex Hoefsloot har IPCC:s senaste rapport om klimatförändringar fått allmänheten att ta solelbilar på mycket större allvar. Foto: Lightyear
Enligt Lightyears vd Lex Hoefsloot har IPCC:s senaste rapport om klimatförändringar fått allmänheten att ta solelbilar på mycket större allvar. Foto: Lightyear

Lightyears elbil med solceller kommer allt närmare produktion. Bolagets långsiktiga mål är en bil som bara behöver laddas 1–2 gånger om året.

Publicerad

Bakom elbilstillverkaren Lightyear står tidigare studenter vid det tekniska universitetet i Eindhoven. Den tänkta produktionsmodellen One är täckt av fem kvadratmeter solceller.

709 km – på en laddning

One kommer allt närmare produktion. Ett bantest i juli bekräftade räckvidden 709 km på en laddning, och under oktober utsattes prototypen för uthållighetstester på diverse krävande underlag, som visade att den lätta konstruktionen klarar av verkliga körförhållanden.

I en intervju med Interesting Engineering konstaterar Lightyears vd Lex Hoefsloot att bilen ska kunna köras i månader utan laddning.

Halvtimmes körning med solel

Bolaget hävdar att deras fordon bara förbrukar 83 Wh/km, vilket är mindre än en tredjedel jämfört med andra elbilar på marknaden. Sommartid ska One klara av 30 minuters körning utan laddning, vilket är snittet för pendling i Europa.

Enligt Lex Hoefsloot har IPCC:s senaste rapport om klimatförändringar fått allmänheten att ta solelbilar (SEV) på mycket större allvar, och fler tillverkare jobbar på att få ut bilar. Ett exempel är tyska Sono Motors, som nyligen ansökte om en börsintroduktion.

Det som bromsar ett kommersiellt genombrott på bred skala för SEV:s är dock att solcellerna har en verkningsgrad på 20-35 procent.

Löftet: Glöm laddningsångesten

Att öka antalet paneler för att förlänga räckvidden gör bilarna tyngre och dyrare. Men solcellerna blir ständigt bättre, och Lightyears vd förutspår att bolaget i framtiden kommer att leverera en modell som ägaren nästan aldrig laddar.

– Vårt mål är att inom 15 år leverera en bil som kommer garantera att du bara behöver ladda den en- eller två gånger om året, för varje snittförare i Europa, säger Lex Hoefsloot till Interesting Engineering.