ELBILAR

Chefen om nya elbilarna: ”Det kan inte bli mer Mini än det här”

Mini Cooper och Mini Countryman.
Mini Cooper och Mini Countryman.

Två nya elbilar och än fler modeller på gång. I upptakten till bilmässan i München visade Mini en ny generation av eldrivna Cooper samt en ny eldriven Countryman.

Publicerad Uppdaterad

Det är nu fyra år sedan som Mini gick in i elbilseran då de lanserade sin eldrivna Cooper. Trots att den byggde på en äldre plattform har den varit en framgång för märket. Nu kommer efterföljaren och då har man gjort om rejält och nu är det dedikerad plattform för elektrifiering som gäller.

Stefanie Wurst, chef för Mini
Stefanie Wurst, chef för Mini

Den femte generationen kommer först som elbil, på en egen plattform. Först senare kommer fossildrivna alternativ på en annan plattform att lanseras. 

Den nya modellen beskrivs vara ”mer Mini än någonsin”. Mini har renodlat den både i funktion och design. 

– Det här är den största Mini-transformationen någonsin, säger Stefanie Wurst, chef för märket.

Enligt tillverkaren har man satsat på ”färre men värre” och reducerat allt som inte behövs. Det här gäller då främst i designen.

Mini Cooper SE
Mini Cooper SE
Mini Cooper SE
Mini Cooper SE
Mini Cooper SE
Mini Cooper SE

Exteriört märks det att bilen har fått renodlade drag och att man exempelvis inkorporerat blinker is sidobackspeglar samt gjort integrerade handtag. Och onekligen ser det ut som en Mini.

Interiören är även den renodlad och här har man behållit ratt samt den runda mittskärmen. Den lilla förarinstrumenteringen framför ratten har tagits bort och så har även merparten av knapparna. Kvar är bara en liten radda med vippor och knappar för det mest essentiella.

Tittar vi på det tekniska är det en ny plattform som Mini ännu så länge är ensamma att använda inom BMW. Instegsbilen får en elmotor om 135 kW/184 hästkrafter och tycker man att det behövs mer finns även en något starkare med 160 kW/218 hästkrafter. Med den senare kan man accelerera 0–100 km/h på 6,7 sekunder – annars tar motsvarande acceleration 7,3 sekunder.

Batterikapaciteten ligger på 40,7 kWh i insteget vilket ger 305 km räckvidd. I versionen SE är det 54,2 kWh som gäller och då ska man klara 40-milastrecket om man är försiktig (402 km).

När batteriet är slut går det att ladda i 11 kW via laddbox eller upp till 75 kW (Cooper E) alternativt 95 kW (Cooper SE).

När den förra generationen lanserades 2019 var jag ganska hård och ställde dåvarande vd:n frågan om vad som var progressivt med att peta ner ”gamla delar från BMW:s reservdelslåda i en Mini”

Hur ser nuvarande vd:n på den nya Minin – är det verkligen en progressiv modell nu?

– Det här är absolut framtidens progressiva Mini, här har vi behållet otroligt mycket av märkets dna. Vi har tagit gokart-känslan till en ny nivå och vi har storsatsat på digitalisering. Därtill har vi många egna detaljer som lyktorna, den digitala kompanjonen, de olika ”modesen” samt icke att förglömma – hela hållbarhetsaspekten. Så jag är väldigt nöjd med balansen där vi bevarar Mini samtidigt som vi går framåt, säger Stefanie Wurst, till Ny Teknik.

– Det är även mer Mini än tidigare då den fått mindre dimensioner och vi har reducerat antalet komponenter vilket även är hållbart i sig. Det kan inte bli mer Mini än så här – och äntligen har vi Countryman som elbil, säger hon.

Mini Countryman nu som elbil

Mini Countryman SE
Mini Countryman SE
Mini Countryman SE
Mini Countryman SE
Ny Tekniks elbilsreporter Felix Björklund på bilmässan IAA Mobility i München'.
Ny Tekniks elbilsreporter Felix Björklund på bilmässan IAA Mobility i München'.

Men det var inte bara vanliga Minin som visades upp på fredagen. Bredvid denna kördes den nya generationen av crossovern Countryman in och här har det hänt mycket. Bilen har blivit större, fått ny design, men det viktigaste – den har blivit en elbil.

Även denna kommer initialt i två versioner. Insteget får 150 kW/204 hästkrafter och då är det drift bak som häller. I All4-utförandet är det samma drivlina som sitter i BMW IX1 vilket innebär fyrhjulsdrift och 230 kW/313 hästkrafter.

Oavsett modell är det 66,45 kWh batteri ombord vilket räcker till 426- respektive 433 km.

Laddning av batteriet går att göra antingen med växelström 22 kW eller snabbladda i upp till 130 kW. 

Båda bilarna kommer att börja säljas senare i höst och beräknad levereras blir under våren. Exakt vad de kan komma att kosta återstår att se.

Något som även kommer till våren är ytterligare en elbilsmodell. Denna, Aceman, är en mindre crossover som då kilar in sig mellan dagens båda lanseringar.