Elbilar
Nya Mini Cooper SE: "Stadsracer med nollutsläpp"
Nylanserade Cooper SE är Minis utmanare i det kompakta elbilssegmentet."Vi har behållit den ikoniska formen och fokuserat på detaljerna", säger Minis Jacopo Marchetti.
Det är över tio år sedan som Min för första gången visade upp ett elbilskoncept och sjösatte ett första test. Men att ha skrymmande batterier i en liten bil var inte riktig en lösning som bar sig. Och så har det sett ut — tills nu.
Under ett evenemang i går tisdag i Rotterdam avtäckte märket så den första helelektriska produktionsversionen.
– Mini var svaret på mobilitetsutmaningarna för sin tid – och vi vill återigen vara en del av lösningen den här gången. Vi har valt Rotterdam för att staden förkroppsligar vad Mini handlar om, det här är en stad som siktar mot framtiden, säger Peter Nota, ansvarig för försäljning inom BMW-gruppen.
Drivlinan hämtat från BMW i3
Med detta menar han att Rotterdam framsynt nog har byggt upp ett bra laddnätverket. Sambandet är kanske lite luddigt, men förhoppningen är i varje fall att stadsbor ska välja en eldriven Mini Cooper.
Drivlinan i bilen är hämtad från BMW i3, men något modifierad. Istället för bakhjulsdrift är det drivning fram som gäller och istället för strax över 42 kWh batteri är det 32 kWh som gäller här. Av dessa är det 28,9 som är användbart.
– Visst har vi synergidelar med BMW. Vad som är nytt är formen på batteriet, det är T-format och sedan har vi modifierat utväxlingen,säger Jacopo Marchetti, produktansvarig för den elektriska Minin.
"Maskinellt är Cooper SE inget nytt"
Maskinellt är det alltså inget nytt och när det kommer till utseende är det lika så. Exteriört är det inte så mycket som har hänt, vilket säkerligen kommer av den kompromiss Mini behövt göra då de varit tvungna att använda sig av en numera ganska gammal modell.
I korta drag handlar de visuella förändringarna om lite accentfärg, en täckt grill, nya fälgar och ett ”ladd-emblem”. Den observante ser även att bilen i och med att det saknas ändrör även får ett delvis nytt utseende på bakpartiet. Men i övrigt ser den ut som vilken tredörrars Mini som helst.
– För oss på designsidan var målet att förädla en ikon och föra den in i framtiden, säger Oliver Heilmer, som lett formgivningsteamet. Vi har behållit den ikoniska formen och fokuserat på detaljerna.
Körning i fyra olika lägen
På insidan har det hänt mer och istället för den runda instrumenteringen får föraren här fästa blicken vid en avlång mer stilistiskt avskalad skärm. Därtill har den gulaktiga accentfärgen letat sig in lite här och var.
Körning kommer att kunna ske i fyra olika lägen: Sport, Mid, Green samt Green+. Det förstnämnda ska ha lite skarpare styrning och skarpare pedalrespons. Mid är det mer komfortabla och Green är för de som vill köra energieffektivare. I läget Green+ tas det här steget längre och bekvämligheter som klimatanläggning och sätesvärme begränsas/stängs av.
Mini utlovar räckvidd på upp till 27 mil
Exakt hur långt snålföraren kommer återstår att se. Mini utlovar upp till 270 kilometer på en laddning. Eller som tillverkaren hellre vill säga det: ”Mer än nog för vår kundgrupp”.
Så vad kostar då en eldriven Mini? Sedan ett par veckor har sugna köpare kunnat swicha in en beställning (15 000 kr i deposition) – det slutgiltiga priset hamnar på 359 000 kronor. Detta för en bil utrustad med LED-strålkastare, tvåzoners klimatanläggning samt instegsversionen av Minis navigationssystem.
Utöver denna finns det ytterligare två färdigpakterade nivåer för 383 500- respektive 416 400 kronor.
"2020 intressant elbilsår"
I november drar produktionen igång, och det blir intressant att se hur Mini Electric kommer stå sig i den allt styvare konkurrensen. Peugeot e-208, Opel Corsa-e, Honda E, uppdaterade Renault Zoe armbågas i det kompakta segmentet.
Lägg till Volvos kommande elbil och framförallt VW:s ID.3, och det ser ut som att 2020 kommer bli riktigt intressant elbilsår.