ELBILAR

Cadillac har Audi och BMW i siktet – lanserar ny elbil för Europa

Cadillac Optic

En viktig del i återerövringen av Europa. Nu har Cadillac lanserat modellen Optiq, en lyxig elbil som drar lans i premiumsegmentet och ska armbågas med Audi och BMW om kunderna.

När GM i och med försäljningen av Opel drog sig ur Europa var det ett kapitel som stängdes. Visst såldes det en och annan Cadillac fortfarande på den ”gamla kontinenten”, men det fanns ingen ordentlig närvaro.

Nu har biljätten ändrat sig och sedan en tid tillbaka är strategin att återigen börja sälja i Europa – men att nu storsatsa på elbilar. Cadillac är spjutspetsen för detta och sedan tidigare har de visat sin stora Lyriq.

Nu fyller de på modellpaletten och i Paris har märket öppnat en flaggskeppsbutik. Där står nya Optiq och glänser.

Modellen är positionerad som en instegsmodell i lyxsegmentet och som sådan kommer den vara en rival till de etablerade premiumtyskarna. Att Optiq kallas för insteg är lustigt med tanke på att det fortfarande är en bil som mäter 4,8 meter. En siffra som gör att bilen är något större än Audi Q6 E-tron och BMW IX3 snarare än de båda märkenas instegsmodellen.

Tekniken i bilen är GM:s nya elbilsdedikerade ”Ultium-plattform” som den delar med storebror Lyric men även med GMC Hummer EV och Cadillac Silverado. 

Modellen som visades i Paris är den amerikanska versionen, vilket innebär att specifikationerna inte är riktigt desamma som den bil Cadillac lanserar i Europa. Dock ska dessa komma inom kort då försäljningen även här drar igång. 

Cadillac Optiq
Cadillac Optic
Cadillac Optic
Cadillac Optic
Cadillac Optic

Det Optiq dock ska erbjuda är fyrhjulsdrift och räckvidd på över 45 mil per laddning. När det är dags att snabbladda ska det gå att få i 12 mils räckvidd på tio minuter. 

Annan teknik som är värd att notera är att i kupén sitter det en 33 tums-skärm med 9k-upplösning i vilken då både förarinstrumentering samt infotainmentskärm huserar. 

En annan sak är att Cadillacs förarassistanssystem ”Super Cruise” kommer att erbjudas, och det är det system som i USA rankats bland de bästa assistanssystemet av Consumer Reports.

Fakta

Cadillac Optiq (USA specifikationer)

Pris: inget officiellt
Drivlina: dubbla elmotorer, fyrhjulsdriven
Systemeffekt: 224 kW / 300 hästkrafter
Max vridmoment: 480 Nm
Acceleration 0-100 km/h: N/A
Maxhastighet: N/A
Batterikapacitet: 85 kWh (netto)
Max snabbladdningskapacitet: N/A
Ombordladdare: 19,2 kW
Officiell räckvidd: cirka 480 km (obs inte typgodkänd siffra)
Officiell förbrukning: N/A
Bagageutrymme: 744 liter, 1 603 liter (obs amerikanska sättet att mäta)
Max dragvikt: 680 kg
Längd: 4 820 mm
Bredd: 2 126 mm (med backspeglar
Höjd: 1 644 mm
Vikt: 2 355 kg