ELBILAR

BYD:s nya värsting-elbil trumfar med unik finess

Galen acceleration, möjligheten att drifta en konsert och konsten att köra på sniskan. Med elbilen har en hel uppsjö av flashiga funktioner kommit. Nu lanserar BYD en ny modell som tar detta till en ny nivå.

Det går inte att säga tillräckligt ofta att elektrifieringen av bilen som sådan är ett paradigmskifte. Utöver att vi går bortom förbränning så har förändringen gjort att sättet vi kan nyttja fordon på vidgats enormt. 

Utöver nackspärrs-accelerationer många elbilar ger har vi numera modeller som kan agera rullande nöjestempel tack vare uppkoppling och V2L och så finns det ju roliga grejer som ”crab walk”.

I förra veckan lanserade BYD:S premiummärke Yangwang den nya modellen U8 och nu pratar vi verkligen om att det är en bil som vill visa var teknikskåpet ska stå. Bilen, som är tänkt som en kinesisk kontrahent till Range Rover och Mercedes G-Klass, har utöver prestanda och finfina materialval även flera unika finesser.

Yangwang U8 har till att börja med fyra elmotorer som tillsammans levererar 880 kW eller motsvarande 1 196 hästkrafter. Tack vare att varje motor i kvartetten har hand om varsitt hjul kan de agera individuellt och således kan bilen köra så kallade stridsvagnsvändningar. Det här är man förvisso inte först med, men det är fortfarande något ingen konkurrent har. 

Men det verkligt unika är att U8 kan leverera när det kommer till prestanda utanför vägen. Både G-Klassen och Range Rover gör stor sak av att de har äkta terrängkompetens och att de inte enbart är till för att posera på garageuppfarterna i de dyra villakvarteren. Men de står sig ganska slätt mot Yangwangen.

Snorkel på en elbil

I standardutförande kan U8 vada till en meters djup, men med snorkel utökas det till 1,4 meter. Men varför en snorkel på en elbil? Jo, för att med ombord är en femte motor, denna tvålitershistoria agerar räckviddsförlängare och kompletterar de 49 kWh LFP-batterier som bilen har. Tack vare detta kan U8 stoltsera med en total räckvidd på 100 mil.

Dock kommer det verkligen häftiga för de som vågar sig ut på djupare vatten. Som ett sista skyddslager har U8 vad som beskrivs som ett ”Yachting Mode” för att skydda sig själv.

Detta slås på när sensorer märker av att bilen inte bottnar längre. Då drar den automatiskt in hjulen så långt det går, slår av motorn, slår på interncirkulering av luft, stänger fönster och öppnar takluckan. I det här läget kan bilen flyta i upp till en halvtimme och då tuffa på i 1,6 knop genom att snurra hjulen. 

Dock ska det sägas att det här inte är något man ska göra slentrianmässigt, båtläget är en passiv nödåtgärd och tillverkaren uppger att bilen måste in på verkstad för att gås igenom grundligt efter nautiska äventyr.

På den inhemska marknaden suktar man efter kinesiska alternativ i lyxklassen – och Yangwang vill tillgodose detta och trots att märket inte ens har ett år av existens så siktar de på att ha 90 flaggskeppsbutiker inom kort. U8 kommer att börja levereras ut till kunder i oktober i Kina med ett motsvarande pris på runt 1,7 miljoner kronor.