ELBILAR

Bakom ratten på en Tesla Model Y (Juniper)

Bilägare stämmer Tesla – Anklagelsen: Tesla adderar  ”fuskmil”

Ett digitalt fiffel för att slippa garantikostnader. I USA hävdar en ägare att Tesla medvetet sett till att deras bilars vägmätare ”överdebiterar” sträckor.

Publicerad Senast uppdaterad

Hur långt har bilen gått? Den frågan ställs på sin spets i en stämning i USA där en ägare till en Tesla Model Y hävdar att tillverkaren manipulerar hur deras bilar räknar rullad sträcka. Enligt ägaren gör Tesla det medvetet för att komma undan kostsamma garantiåtaganden. Det anger Carscoops.

I stämningsansökan hävdas det att Tesla vare sig använder ett mekaniskt eller elektroniskt räkneverk för att mäta sträcka. Nej, i stället förlitar sig tillverkaren enligt ägaren på ”förutseende algoritmer, energiförbrukningsvärden samt multiplar för förarbeteende och på så sätt manipulerar samt ger en missvisande bild av hur långt Teslabilaran rullat”.

Och just genom att man knutit garantier och miltak i garantier till dessa uppblåsta värden så kan Tesla öka sina intäkter för reparationer och undslippa garatiåtagande. De påverkar även kunder som måste köpa utökade garantier i förtid.

Model Y årsmodell 2020

Personen i fråga gör gällande att de köpte en Tesla Model Y av årsmodell 2020 där vägmätaren stod på 36 772 miles (motsvarande 5 918 mil). Mellan december och februari körde de i genomsnitt per dag på 55,54 miles (89 km), men från slutet av mars till slutet av juni så hoppade detta upp till 72,53 miles (117 km) – trots att ägaren hade samma körrutiner som tidigare. Enligt ägaren beror skillnaden på att garantin för bilen närmade sig sitt slut.

Ägaren tar även upp tidigare ägda bilar, där körd sträcka under sex månader legat på runt 6 100 miles (980 mil), men i Teslan blev det 13 228 (2 129 mil) på samma tid. Allt sammantaget menar ägaren i sin stämning att Teslas vägmätare kan visa allt från 15 upp till 117 procent mer än verklig tillryggalagd sträcka. 

För att styrka sin position hänvisas i stämningen till ett patent Tesla har. Där framgår det att trots att man kan mäta sträcka med gps används i stället en mätmetod som använder en ”konverteringsfaktor miles till elektrisk energi” och att denna varierar dynamiskt baserat på väg- och trafikförhållanden.

Det ska påpekas att det inte finns bevis på att Tesla använder sig av tekniken i patentet i sina bilar, men Tesla har tidigare figurerat i diskussioner om just detta och på ägarforum har det här varit en fråga i flera år.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.