Elbilar

Beskedet: Lancia Delta återuppstår som elbil

Enligt Lancias vd kommer den batteridrivna versionen att vara en spännande bil, som originalet. Foto: Craylenny2
Enligt Lancias vd kommer den batteridrivna versionen att vara en spännande bil, som originalet. Foto: Craylenny2

På sin tid vann den ikoniska modellen rally-VM sex år i rad. Nu meddelar Lancias nya vd att Delta lanseras som elbil.

Publicerad

Det var länge sedan som Lancia gjorde ett avtryck i motorvärlden. Att den italienska tillverkaren på senare år lånade ut sitt namn till Chrysler-modeller i Europa hjälpte knappast till. 2011 gjordes en återlansering i Sverige med fyra modeller, men Lancia bestämde sig till slut för att bara satsa på hemmamarknaden – sedan 2017 har inga bilar exporterats.

För de som älskar motorsport har bilmärket dock en absolut plats i samma garage som andra italienska ikoner. Lancia byggde sitt namn på rallybanorna – dels med 70-talets Stratos, en extrem bil med mittmotor. Men det största avtrycket gjordes av modellen Delta.

Chefen om Delta: ”Alla vill ha den”

Det var en bil som till synes var byggd för att köra hem matkassar i, men som vann rally-VM sex år i rad. Den producerades mellan 1979-1993, och nu planerar Lancia att återintroducera Delta – som elbil. Det rapporterar Motor 1.

”Alla vill ha Deltan, och den kan inte saknas i våra planer. Den ska göra en comeback och det kommer att vara en riktig Delta – en spännande bil, en manifestation för utveckling och teknik. Och den kommer såklart att vara elektrisk”, berättade Lancias nya vd Luca Napolitano i en intervju med italienska Corriere della Sera.

Modellen förväntas vara återuppstånden inom cirka fyra år, vilket torde landa i 2026. Med det siktar Lancia på att återerövra en plats på Europamarknaden och Luca Napolitano avslöjar att man ska upprätta ett återförsäljarnät tillsammans med Alfa Romeo och Citroens prestigemärke DS.

Ersättaren till Lancias tio år gamla Ypsilon-modell ska släppas 2024 och det blir då märkets sista bil med förbränningsmotor. Corriere della Sera spekulerar i att Deltan skulle kunna få batterier med fast elektrolyt, vilket skulle ge elbilen en räckvidd på 700 km.