Elbilar

Ännu en telefontillverkare satsar på att bygga elbilar

Bilen på bild kommer från Great Wall Motors, och enligt ryktet ska Xiaomis första fordon tillverkas i biltillverkarens fabrik.   Foto: Great Wall Motors
Bilen på bild kommer från Great Wall Motors, och enligt ryktet ska Xiaomis första fordon tillverkas i biltillverkarens fabrik.   Foto: Great Wall Motors

Nu ska en av världens största tillverkare av smarta telefoner, kinesiska Xiaomi, utveckla en egen elbil.

Publicerad

Teknikskiftet till elektrifiering har tagit bort den höga tröskeln in till fordonsbranschen, som tidigare innebar att de gamla biljättarna sällan utmanades. Nu vill många göra Teslas resa – och det råder en huggsexa om elbilskunderna.  

Bland de teknikbolag som lite oväntat har gett sig in i branschen finns exempelvis Baidu – även om deras elbil tas fram i samarbete med Geelys.

En annan spelare är taiwanesiska Foxconn som tillverkar Iphone åt Apple. De har lanserat en egen elbilsplattform och överväger för närvarande om de ska förlägga sin fordonstillverkning till USA elle Mexiko. 

Kan tillverkas hos Great Wall Motors

Nu sällar sig ännu ett teknikbolag till gruppen – det är kinesiska Xiaomi Communications, som bland annat tillverkar mobiltelefoner och laptops. Det rapporterar Reuters. Nyligen tappade bolaget ställningen som den ledande producenten av smarta telefoner i Kina, vilket skulle kunna motivera att bolaget vill lägga ett eget elfordon till utbudet, rapporterar Electrek

Enligt Reuters källor med insyn i företaget ska det första fordonet produceras i en fabrik som tillhör biltillverkaren Great Wall Motors. Xiaomi har inte kommenterat ryktet, men efter nyhetsbyråns rapportering så steg företagets aktie med 6,3 procent, detta samtidigt som Great Wall Motors aktie steg 10,4 procent.  

Enligt källorna kommer biltillverkaren även att agera konsult för att skynda på utvecklingen av Xiaomis fordon, som sägs rikta sig mot en massmarknad.Analysfirman LMC Automotive tror att bolaget vill utnyttja den kunskap man har inom trådlöst internet och uppkopplad vardagselektronik för att bygga ett nytt ben att stå på.